Ο βραβευμένος συγγραφέας Μπάρι Aνσγουορθ, ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους του ιστορικού μυθιστορήματος, πέθανε σε ηλικία 82 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Ο Aνσγουορθ γεννήθηκε το 1930 σ' ένα χωριό του Ντάραμ, και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Για πολλά χρόνια έζησε στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, όπου δίδαξε αγγλικά, τη δεκαετία του 1960. Τότε ήταν που άρχισε να πειραματίζεται με την επαγγελματική συγγραφή, και ήταν το 1966 όταν εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Ο συνεταιρισμός». Ακολούθησαν τα βιβλία «Οι Έλληνες έχουν τη σωστή λέξη», «Η κρυψώνα», «Το δώρο του φεγγαρόπληκτου» - που κέρδισε το βραβείο Χάινεμαν το 1973 για «την ευαισθησία της γραφής και τον πλούτο της εμπειρίας», και «Το νησί του Πασχάλη» - το οποίο μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη, ενώ ήταν και υποψήφιο για το βραβείο Μπούκερ, το 1980.

Ο Μπάρι Aνσγουορθ έγινε γνωστός για την αφηγηματική του δεινότητα και την ικανότητα που είχε να ζωντανεύει ολόκληρες περιόδους του παρελθόντος μ’ έναν ξεχωριστό, ολοζώντανο τρόπο. Ο Βρετανός συγγραφέας που διέγραψε μια γόνιμη πορεία περίπου μισού αιώνα στη λογοτεχνία, τιμήθηκε το 1992 με το βραβείο Μπούκερ για το μυθιστόρημά του «Ιερή πείνα», μια ιστορία φιλαργυρίας τοποθετημένη στον 18ο αιώνα, για το δουλεμπόριο στον Ατλαντικό ωκεανό. Εκείνη την χρονιά, μάλιστα, μοιράστηκε το βραβείο με τον Μάικλ Οντάατζε, για το βιβλίο του «Ο Aγγλος ασθενής».

Το τελευταίο βιβλίο του ιδιαίτερα αγαπητού συγγραφέα, με τίτλο «The Quality of Mercy», είχε μπει στη λίστα για το βραβείο Walter Scott.

Πηγή: naftemporiki.gr