Αποτελέσματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάδειξη του ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου της Σκιάθου, απεκάλυψε η πρώτη συστηματική υποβρύχια διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε στο νησί, υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Σημαντικά ευρήματα

Το κλιμάκιο ερεύνησε σε μεγάλη έκταση τις θαλάσσιες περιοχές, του «παλαιού» λιμανιού της Σκιάθου, με το Ενετικό Φρούριο Μπούρτζι, τους Ταρσανάδες, τον όρμο Πλατανιά με τα Τρουλλονήσια, την Αγία Παρασκευή και την περιοχή της Κεχριάς. Στο «παλαιό» λιμάνι, η θέση του οποίου συμπίπτει με αυτή του αρχαίου λιμένα, εντοπίστηκε αρχαίος κυματοθραύστης επί του οποίου σώζεται τμήμα μώλου βυζαντινών χρόνων. Μεγάλος αριθμός κεραμικών οστράκων, κυρίως διάσπαρτα τμήματα αμφορέων, εντοπίστηκαν και στη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του Ενετικού Φρουρίου Μπούρτζι καθώς και στη λιμενολεκάνη του «παλαιού» λιμανιού. Τα σημαντικότερα ευρήματα, ανελκύστηκαν από το θαλάσσιο χώρο της λιμενολεκάνης (δύο ακέραιοι λύχνοι 4ου και 6ου αι., μαρμάρινο τμήμα που φέρει ταινία και άκανθα υστερορωμαικών χρόνων και δύο ακέραια αγγεία ύστερων κλασικών χρόνων).

Στη θέση Ταρσανάδες εντοπίστηκαν συστάδες από φορτίο ναυαγίου υστερορωμαικών χρόνων, ενώ σε μικρή απόσταση από το «παλαιό» λιμάνι εντοπίστηκε ναυάγιο βυζαντινών χρόνων με κύριο φορτίο καλυπτήρες (κεραμίδες) μαζί με τμήματα βυζαντινών αμφορέων. Στον όρμο Πλατανιά, σε μικρή απόσταση από την ακτή, εντοπίστηκε φορτίο ναυαγίου υστερορωμαικών χρόνων έντονα συλλημένο, το οποίο καταλαμβάνει μεγάλη έκταση από τμήματα αμφορέων πακτωμένα στα βράχια.

Οι διερευνητικές υποβρύχιες αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν - από τις 14 έως τις 25 Μαΐου- με τη συνεργασία των συναρμόδιων Εφορειών ΙΓ΄ ΕΠΚΑ και 7ης ΕΒΑ, καθώς και με τη συμμετοχή επιστημονικού συνεργάτη της ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πηγή: naftemporiki.gr