current views are: 1

9 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση08:42

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας των παιδιών, Ζωρζ Σαρρή

Απεβίωσε το πρωί του Σαββάτου, σε ηλικία 87 ετών η συγγραφέας και ηθοποιός Ζωρζ Σαρρή. H κηδεία της θα γίνει την Τρίτη, στις 11 το πρωί, από το Α’ Νεκροταφείο.

Δημοσίευση 08:42’
αρθρο-newpost

Απεβίωσε το πρωί του Σαββάτου, σε ηλικία 87 ετών η συγγραφέας και ηθοποιός Ζωρζ Σαρρή. H κηδεία της θα γίνει την Τρίτη, στις 11 το πρωί, από το Α’ Νεκροταφείο.

Απεβίωσε το πρωί του Σαββάτου, σε ηλικία 87 ετών η συγγραφέας και ηθοποιός Ζωρζ Σαρρή. H κηδεία της θα γίνει την Τρίτη, στις 11 το πρωί, από το Α’ Νεκροταφείο. Η Ζώρζ Σαρρή γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα από Μικρασιάτη πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Άρχισε από πολύ μικρή να ασχολείται με το θέατρο, με δάσκαλο το Βασίλη Ρώτα. Μεγαλύτερη, στα χρόνια της Κατοχής, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ροντήρη.

Στη διάρκεια του πολέμου η Ζωρζ Σαρή συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Το ’47 αναγκάστηκε να φύγει εξόριστη στο Παρίσι, αλλά συνέχισε τις σπουδές της στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν. Στο Παρίσι γνώρισε και παντρεύτηκε τον Αιγυπτιώτη χειρούργο Μάρκελλο Καρακώστα, από τον οποίο απέκτησε δυό παιδιά.

Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι το 1967, ώσπου, με την κήρυξη της χούντας έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο.

Πρωτοεμφανίστηκε ως συγγραφέας το 1969 με το Θησαυρό της Βαγίας, που έγινε μεγάλη επιτυχία και αργότερα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Συνέχισε γράφοντας πολλά βιβλία κυρίως για μικρά παιδιά και νέους, όπως επίσης και θεατρικά έργα. Η θεματολογία της αρκετές φορές περιστρέφεται γύρω από σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας

Μαζί με την Άλκη Ζέη καθιέρωσαν νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα.

Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ. Το 1995 και το 1999
βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.Ως ηθοποιός έχει βραβευτεί το 1960 με το βραβείο Β’ Γυναικείου ρόλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Θλίψη για το θάνατο της Ζωρζ Σαρή εξέφρασαν κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί.

«Μία σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας αλλά και ηθοποιός, η Ζώρζ Σαρρή, δεν είναι πια κοντά μας», δήλωσε ο τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ Θ. Δαβάκης και συμπλήρωσε: «Με σημαντικό έργο στη παιδική λογοτεχνία αλλά και στον ελληνικό κινηματογράφο, θα τη θυμόμαστε ως μία πολυτάλαντη παρουσία στα είδη τής τέχνης, πού με σεβασμό και ξεχωριστή ευαισθησία υπηρέτησε».

Τόνισε ακόμη ότι «οι μικροί αναγνώστες και φίλοι της δε θα τη ξεχάσουν ποτέ, διαβάζοντας τα έργα της, αλλά και όλοι εμείς θα την απολαμβάνουμε στην ασπρόμαυρη μαγεία τού ελληνικού κινηματογράφου μέσα από τη “Φαίδρα” και το “Τελευταίο Ψέμα”».

«Ο θάνατος της Ζωρζ Σαρή μας γεμίζει με βαθειά λύπη. Λύπη γι’ αυτή που συντρόφευσε τα παιδικά χρόνια πολλών με αγαπημένους ήρωες και όμορφες ιστορίες, που τις διάβαζαν ξανά και ξανά. Βαθειά λύπη γι’ αυτή που με τη λογοτεχνική της «Σκούπα» σκούπιζε τη σκόνη των προκαταλήψεων από το μυαλό μας. Βαθειά λύπη γι’ αυτή που μας προκάλεσε συναισθήματα υποδυόμενη εκλεκτούς ρόλους στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο», ανέφερε σε μήνυμά του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:  

«Βαθειά λύπη γι’ αυτή που φεύγει τώρα, που την έχουμε τόσο ανάγκη, γι’ αυτή που είπε ότι: “Τα χρόνια της Κατοχής ήταν χρόνια χαράς και ελευθερίας. Από δυστυχισμένοι γίναμε ευτυχισμένοι. Και αυτό γιατί διαλέξαμε το δρόμο της ζωής κι ας υπήρχε θάνατος μέσα. Θρηνούσαμε και χαιρόμασταν όλοι μαζί. Δεν φοβόμασταν όμως. Υπήρχε ένας στόχος, η απελευθέρωση”. Βαθειά λύπη για τη γυναίκα της Αντίστασης, τη συγγραφέα, την ηθοποιό, την εκλεκτή».

«Η Ζωρζ Σαρή, πολυδιαβασμένη, αγαπημένη και βραβευμένη συγγραφέας, ηθοποιός και μεταφράστρια της γαλλικής λογοτεχνίας, υπήρξε συνεπής αριστερή καλλιτεχνική συνείδηση του ελληνικού 20ού αιώνα», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η ΔΗΜΑΡ και συμππληρώνει: «Με τον ζωντανό και γλαφυρό λόγο της συνέβαλε στη δημιουργία μιας αξιόλογης λογοτεχνίας για παιδιά, εισάγοντας στα βιβλία της για τους νέους αναγνώστες πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά θέματα δίχως ηθικοπλαστικό διδακτισμό, με την ενέργεια του ανθρώπου που διαθέτει πάθος αλλά όχι εμπάθεια».


σχετικα αρθρα