current views are: 1

13 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση09:53

Στην Αθήνα το 4ο λογοτεχνικό Φεστιβάλ Λατινικής Αμερικής

«Θεωρούμε χρέος μας να επιστρέψουμε στην Ελλάδα λίγη από την κουλτούρα που μας έχει δώσει», λέει στο «Βήμα» η Αντριάνα Μαρτίνες, η κολομβιανή εκδότρια του ισπανόφωνου περιοδικού «Sol Latino», το οποίο διοργανώνει στην Αθήνα το Φεστιβάλ Ιβηροαμερικανικής Λογοτεχνίας ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις).   

Δημοσίευση 09:53’
αρθρο-newpost

«Θεωρούμε χρέος μας να επιστρέψουμε στην Ελλάδα λίγη από την κουλτούρα που μας έχει δώσει», λέει στο «Βήμα» η Αντριάνα Μαρτίνες, η κολομβιανή εκδότρια του ισπανόφωνου περιοδικού «Sol Latino», το οποίο διοργανώνει στην Αθήνα το Φεστιβάλ Ιβηροαμερικανικής Λογοτεχνίας ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις).   

«Θεωρούμε χρέος μας να επιστρέψουμε στην Ελλάδα λίγη από την κουλτούρα που μας έχει δώσει», λέει στο «Βήμα» η Αντριάνα Μαρτίνες, η κολομβιανή εκδότρια του ισπανόφωνου περιοδικού «Sol Latino», το οποίο διοργανώνει στην Αθήνα το Φεστιβάλ Ιβηροαμερικανικής Λογοτεχνίας ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις).    Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, το Φεστιβάλ ΛΕΑ, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2009, έγινε πλέον θεσμός. Πραγματοποιείται εφέτος για τέταρτη φορά, με συνδιοργανωτές το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», που τα τελευταία 34 χρόνια προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό στην Ουρουγουάη και σε όλη τη Λατινική Αμερική. Συνολικά 12 χώρες, της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής Χερσονήσου, θα παρουσιάσουν την κουλτούρα τους σε σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν ως τις 24 Ιουνίου. Διαλέξεις, συζητήσεις, αφηγήσεις, μουσικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές, μεταφραστικά εργαστήρια, λογοτεχνικές αναγνώσεις αλλά και εκδηλώσεις για τα παιδιά και διαγωνισμός μικροδιηγήματος θα λάβουν χώρα στο Ινστιτούτο Θερβάντες στο Σύνταγμα και στο Μέγαρο «Μακεδονία» στο Φάληρο.  

Προσκεκλημένοι στο φεστιβάλ είναι η γνωστή ισπανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρούχα Τόρες, ο βραβευμένος πορτογάλος πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέαςΖουζέ Λουίς Πεϊσότο, οι ισπανοί ποιητές Αουρόρα Λούκε και Λουίς Εδουάρδο Άουτε, η Μεξικανή Νατάλια Τολέδο (που γράφει στη γλώσσα των ινδιάνων Σαποτέκα) και ο Αργεντινός Δανιέλ Φρέιδεμβεργκ. Θα συμμετέχουν επίσης ο ποιητής Αφόνσο Ρομάνο ντε Σάντα Άννα και η ποιήτρια και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Μαρίνα Κολασάντι από την Βραζιλία. Τις ελληνοϊσπανικές λογοτεχνικές σχέσεις και επιδράσεις θα διερευνήσουν σε ομιλίες τους ο ισπανός ελληνιστής Πέδρο Ολάγια και η Μαρίσα Μπεντανκούρ, συγγραφέας και δραματουργός από την Ουρουγουάη.  

Το φεστιβάλ εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 11 Ιουνίου με έκθεση γελοιογραφίας με θέμα «Αλληλεγγύη και ισότητα των φύλων» στο Ινστιτούτο Θερβάντες, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Κούβα, την Κολομβία και τη Βραζιλία.  

Ακολουθεί, στις 11 ως 15 Ιουνίου, κύκλος ιβηροαμερικανικού κινηματογράφου, με θέμα τη λογοτεχνία στην έβδομη τέχνη. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ένα βλέμμα στο λιβάδι που δακρύζει» του Ισπανού Πέρε Αλμπερό, που βασίζεται στην προετοιμασία και στο γύρισμα της γνωστής ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου.  

Την Πέμπτη 14 Ιουνίου, οι μεταφράστριες Ισμήνη Κανσή και Κλαίτη Σωτηριάδου θα μιλήσουν για ευκολίες, δυσκολίες και ανέκδοτα από τη μετάφραση των μεγάλων εκπροσώπων της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες καιΕδουάρδο Γκαλεάνο.  

Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, ο Πέτρος Μάρκαρης, ο πιο δημοφιλής έλληνας συγγραφέας αυτή τη στιγμή στην Ισπανία, θα συνομιλήσει με τη μαχητική δημοσιογράφο της El PaísΜαρούχα Τόρες για το αστυνομικό μυθιστόρημα, το χιούμορ και την επικαιρότητα.  

Αφιερωμένη στην πορτογαλική γλώσσα είναι η Τρίτη 19η Ιουνίου, με μουσική fado και εργαστήρι μετάφρασης με τον Ζουζέ Λουίς Πεϊσότο.  

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου η Νατάλια Τολέδο θα μιλήσει για τη λογοτεχνία και τις γλώσσες των ινδιάνων».  
Το Σάββατο 23 Ιουνίου, θα εορτασθεί η Ημέρα της Ισπανικής Γλώσσας, με δραστηριότητες για παιδιά και αφιέρωμα στο φλαμένκο και το φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή 24 Ιουνίου, με την Ημέρα της Ελλάδας και αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο.  
Σκοπός του φεστιβάλ είναι να προσφέρει στο ελληνικό κοινό μια διοργάνωση επικεντρωμένη στην ανάγνωση «όπου το κοινό ανακαλύπτει φωνές από μακρινούς πολιτισμούς, όπου γίνεται ανταλλαγή νέων ιστοριών, όπου γίνονται γνωστές οι διαφορετικές οπτικές τού κόσμου και της πραγματικότητας προς αναζήτηση βελτίωσης της ζωής μας, με τη λογοτεχνία ως πηγή και ως δυνατότητα ενός κόσμου καλύτερου για όλους μας».  

Στα τέσσερα χρόνια που διεξάγεται το φεστιβάλ, έχουν καλλιεργηθεί οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των ελλήνων και των περίπου 20 χιλιάδων ισπανόφωνων και πορτογαλόφωνων που ζουν στην Ελλάδα και έχει αυξηθεί το εκδοτικό ενδιαφέρον για μεταφράσεις από και προς τις γλώσσες αυτές. «Τα κοινά προβλήματα μας έχουν φέρει πιο κοντά», λέει η Αντριάνα Μαρτίνες, η οποία ζει στην Ελλάδα από το 2000 και είναι παντρεμένη με Έλληνα. «Τις οικονομικές και τις πολιτικές κρίσεις τις γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι οι Λατινοαμερικάνοι, μέσα σε αυτές έχουμε μεγαλώσει». Τι έχουν διδαχθεί από αυτή την εμπειρία; Ότι «καμιά κρίση δεν κρατάει για πάντα. Εμείς ξέρουμε ότι κι αυτή η κρίση θα περάσει», λέει, και προτείνει «Να γελάμε και να βλέπουμε τα πράγματα λίγο θετικά. Κάθε κρίση έρχεται φέρνοντας μαζί της ευκαιρίες».    

Είσοδος ελεύθερη