Είναι η μεγάλη μας αδυναμία όχι μόνο γιατί μας έβαλε στον χάρτη των διεθνών φεστιβάλ γνωρίζοντας μας καλλιτέχνες και ομάδες της πρώτης γραμμής τη στιγμή που έπρεπε αλλά γιατί έδειξε από το 1995 με ποιο τρόπο μπορεί να διοργανωθεί ένα διεθνές φεστιβάλ και (!) στη χώρα μας, με βάση πάντα το buget που υπήρχε στη διάθεση των διοργανωτών. Τα φεστιβάλ, φυσικά, περνούν κι αυτά την κρίση τους – το μενού του φετινού, 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας όμως, δεν αφήνει αμφιβολίες.

Υπάρχουν τα πρόσωπα και οι παραστάσεις που θα μας κάνουν να κατέβουμε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μεταξύ 12 και 19/7 για να δούμε πρώτο και καλύτερο τον ευρηματικό Γάλλο σταρ του χορού Φιλίπ Ντεκουφλέ (12, 13/7) ο οποίος έγινε διάσημος το 1992 για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αλμπερτβίλ.

Επιστρέφει με την ομάδα του, αυτή τη φορά με το «Panorama», παράσταση-απόσταγμα της τριαντάχρονης καλλιτεχνικής πορείας του. Για πρώτη φορά θα δούμε τον ανερχόμενο Γάλλο αστέρα Πιερ Ριγκάλ, με ένα πολιτικό έργο που έχει τον τίτλο «Press» ενώ για δεύτερη φορά δίνει το παρόν στο φεστιβάλ ο Νοτιοαφρικανός Γκρέγκορυ Μακόμα με τη νέα του παραγωγή «Exit/ Exist», μια παράσταση για έναν χορευτή και έξι μουσικούς.

Στις μετακλήσεις σημαντική είναι η παρουσία της αμερικανίδας χορεύτριας και χορογράφου Pat Catterson με τη χορογραφία «Trio A» (1966) της Υβόν Ράινερ, της χορογράφου που έπαιξε το δικό της σημαντικό ρόλο στην χορευτική πρωτοπορία, έτσι όπως διαμορφώθηκε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’60. Σε ότι αφορά τις ελληνικές συμμετοχές η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Βίκυ Μαραγκοπούλου παίζει με σίγουρα χαρτιά και προσκαλεί να καταξιωμένες χορογράφους και τις ομάδες τους όπως είναι η Πατρίσια Απέργη, η Λία Χαράκη, η Σοφία Μαυραγάνη και η Μαριέλα Νέστορα.

Όπως πάντα θα διοργανωθούν εργαστήρια, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους της Καλαμάτας. Οι παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο Αμφιθέατρο του Κάστρου και στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι εργασίες στο ολοκαίνουργιο Μέγαρο Χορού. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο www.kalamatadancefestival.gr

πηγή: athinorama.gr