Η Σούζι και ο Σαμ είναι δυο δωδεκάχρονα που ερωτεύονται και υπογράφουν έναν όρκο αγάπης για να το σκάσουν από τις οικογένειές τους και να συναντηθούν μυστικά. Τελικά, το σκάνε και οι τοπικές Αρχές μαζί με τους γονείς της κοπέλας (ο μικρός είναι ορφανός και οι θετοί του γονείς τον θεωρούν βάρος) εξαπολύουν ένα ανθρωποκυνηγητό στις εξοχές της Νέας Αγγλίας για να τους εντοπίσουν. Μετά τις αλεπούδες και τις περιπέτειές τους στο υπέροχο Fantastic Mr Fox, ο Γουές Άντερσον (με τη βοήθεια του Ρόμαν, γιου του Φράνσις Φορντ Κόπολα, στο σενάριο και την παραγωγή) επανέρχεται στον παράξενο κόσμο των ανθρώπων, όπως εκείνος ξέρει να παρατηρεί και να εμβαθύνει στη διαθλασμένη πλευρά της πραγματικότητας.

Η γεωγραφική και χρονική οριοθέτηση είναι αξιοθαύμαστη: O Άντερσον μας μεταφέρει στη καλοκαιρινή Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ του 1965, μετατρέποντας τα λιβάδια και τις ακτές σε μια ζούγκλα ιδανική για την απόδραση δυο άμυαλων, αλλά αποφασισμένων παιδιών. Ως πρόσκοπος, ο Σαμ διαθέτει βασικές γνώσεις εξερευνητή. Η Σούζι έχει φέρει μαζί της το αγαπημένο της πικάπ και το 45άρι της Φρανσουάζ Αρντί που της έφερε η θεία της από τη Γαλλία, ένα τρίλεπτο ερωτικό σάουντρακ που την κάνει να ξεχωρίζει από το ρεύμα και δικαιολογεί την παρόρμησή της να φύγει από ένα περιβάλλον που δεν την καταλαβαίνει.

Ο Σαμ είναι ουσιαστικά απόκληρος στην κατασκήνωση προσκόπων, ένας ενοχλητικός τύπος για τα υπόλοιπα παιδιά, που ευχαρίστως θα τον έδιωχναν, αν δεν το απαγόρευαν οι κανονισμοί. Ο Άντερσον μεταμορφώνει σε κομπάρσους ένα σωρό γνωστούς ηθοποιούς, θέτοντάς τους στην υπηρεσία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Ο Μπιλ Μάρεϊ και η Φράνσις Μακντόρμαντ, οι γονείς της Σούζι, βιώνουν την καθίζηση της μέσης ηλικίας και της σχέσης τους και ψάχνουν διαφορετικούς τρόπους για να ξεπεράσουν την ανία της καθημερινότητας. Η Μακντόρμαντ έχει κρυφό δεσμό με τον Μπρους Γουίλις, που υποδύεται τον αστυνομικό που νοιάζεται. Ο Έντουαρτ Νόρτον είναι αρχηγός στους προσκόπους, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ είναι το τσαντισμένο αφεντικό του και η Τίλντα Σουίντον, με στολή αεροσυνοδού, ενσαρκώνει μια απότομη και αδιάλλακτη κοινωνική λειτουργό.

Ο θίασος του Γουές Άντερσον λειτουργεί επικουρικά και εμφατικά, όπως πάντα, για να τονίσει το άβολο σύμπαν που υπάρχει σε σχετική αρμονία μόνο μέσα από τα μάτια των παιδιών, που δεν έχουν μάτια παρά μόνο ο ένας για τον άλλο. Η αίσθηση της τοπογραφίας, όπως και στο ινδικό Darjeeling, είναι μοναδική, με τον Μπομπ Μπάλαμπαν στον ρόλο του μεταφραστή των φυσικών σκηνικών και των καιρικών φαινομένων, ως ανταποκριτή του Weather Channel. Το φιλμ είναι χαριτωμένο, εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο και σχετικά επουσιώδες, προσκαλώντας κυρίως τους φαν του Άντερσον κι ενός ιδιαίτερου κόσμου πλημμυρισμένου από καταπιεσμένους εκκεντρικούς.

πηγή: lifo.gr (Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος)