Με ένα πρόγραμμα από δημοφιλή και απαιτητικά έργα, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Παρασκευή 15 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ. Υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ και σολίστ τον Δημήτρη Καλπαξίδη στο όμποε και τους Ναταλία Μιχαηλίδου και Κορνήλιο Μιχαηλίδη στο πιάνο, η συναυλία περιλαμβάνει έργα που δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις.

Το «Alborada del gracioso» του Μωρίς Ραβέλ είναι ένα πρωινό ερωτικό τραγούδι, με έντονο και ζωντανό χαρακτήρα, το οποίο είχε αφιερωθεί από τον συνθέτη του στον ελληνικής καταγωγής, μουσικοκριτικό Michel-Dimitri Calvocoressi, ενώ το -γνωστό από τις πολλές του εκτελέσεις και διασκευές- «Boléro», με τον δυνατό ισπανο-αραβικό του χαρακτήρα, είναι μία από τις πιο γνωστές και αγαπημένες κλασσικές συνθέσεις.

Το «Telluric Dances» του Ελληνοκαναδού Χρήστου Χατζή, με έντονες αναφορές στα λαϊκοπαραδοσιακά ακούσματά του, έχει γραφτεί για όμποε και ορχήστρα, ενώ το κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα του Γάλλου συνθέτη Φρανσίς Πουλένκ, με τζαζ αποχρώσεις και επιρροές από τον ήχο της παραδοσιακής ινδονησιακής ορχήστρας «Γκαμελάν», αποτελεί φόρο τιμής στον Μότσαρτ.

Η ορχήστρα
Ένα από τα σημαντικότερα συμφωνικά σχήματα της Ελλάδας, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1959 από τον Έλληνα μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη. Έχοντας σπουδαίους μουσικούς στο δυναμικό της και συνεργασίες με προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους στο ενεργητικό της, έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση. Το μεγάλο ρεπερτόριό της εκτείνεται από τη μουσική μπαρόκ, μέχρι τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα.

ΠληροφορίεςΩδείο Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη (στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης), τηλ.: 210 3232771, 210 3235582. Τιμές εισιτηρίων: 30 ευρώ (διακεκριμένη, Α΄, Β΄ και Γ΄ ζώνες), 15 ευρώ (άνω διάζωμα).