Με τις θρησκευτικές και ιστορικές της αναφορές, η γλυπτική έκθεση του εικαστικού Θόδωρου Παπαγιάννη, με τίτλο «Αρτος», αποκτά νέα διάσταση και περιεχόμενο με την παρουσίαση της στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η εγκατάσταση

Ο Θόδωρος Παπαγιάννης «σκηνοθέτησε» -με νέο τρόπο- χαρακτηριστικά έργα της καλλιτεχνικής του παραγωγής των τελευταίων 15 περίπου χρόνων, για την έκθεση του στον συγκεκριμένο χώρο.

Ο πυρήνας, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η αφήγηση της έκθεσης, είναι το -ζωτικής σημασίας- σύμβολο για τον Χριστιανισμό: ο άρτος, ο οποίος αποτελεί και αγαπημένο θέμα του καλλιτέχνη.

Στη γλυπτική σύνθεση, μία πολυπληθής ακολουθία από μικρές πήλινες φιγούρες ξεκινά από το σκοτάδι και κατευθύνεται προς το φως, διαπερνώντας δυο αίθουσες, για να καταλήξει μπροστά στην τρίτη και τελευταία, την αίθουσα του άρτου.

Η πομπή πλαισιώνεται από γλυπτά υπερφυσικού μεγέθους, φτιαγμένα από μέταλλο και ξύλο. Στο κέντρο της τελευταίας αίθουσας, κυριαρχεί ένα τεράστιο ταψί με πήλινα ομοιώματα άρτων. Πίσω του κείτονται στοιβαγμένα σακιά με σιτάρι. Την κεντρική εγκατάσταση συμπληρώνουν σταυρόσχημες ξύλινες μορφές, δημιουργώντας ένα σύνολο που παραπέμπει στον χώρο του βυζαντινού ιερού και στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Πληροφορίες

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22 – Αθήνα, τηλ.: 213 2139572, 213 2139500. Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουνίου έως 23 Σεπτεμβρίου. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως και Κυριακή: 09:00 έως 16:00, Δευτέρα: κλειστά.

Πηγή: naftemporiki.gr