Με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο Σπύρος Ευαγγελάτος θα παρουσιάσει στο κοινό το βιβλίο του, «Λήδα Τασοπούλου... προς ύστατον φως...», στη Στοά του Βιβλίου, την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ. Στην παρουσίαση του λευκώματος για την αείμνηστη Λήδα Τασοπούλου, εκτός από τον συγγραφέα του, Σπύρο Ευαγγελάτο, θα μιλήσουν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ αποσπάσματα από την έκδοση θα διαβάσει η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Η έκδοση


Η πολυτελής έκδοση περιλαμβάνει 200 περίπου φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, ο οποίος αφηγείται την κοινή πορεία τους στη ζωή και το θέατρο.

Όπως ο ίδιος αναφέρει στον πρόλογο του λευκώματος: «Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι αφιερωμένο στη θεατρική πορεία της Λήδας, αλλά και στη σχέση μας. Περιλαμβάνει αναμνήσεις από την ιδιωτική μας ζωή και, βέβαια, από την καλλιτεχνική συνεργασία μας. Στον τόμο αυτόν, περιλαμβάνονται - εκτός από τη δική μου αφήγηση- κρίσεις για τις ερμηνείες της Λήδας, σκέψεις της για το θέατρο, κείμενα για εκείνην -μετά το «ταξίδι» της- και παραστασιογραφία.

Η αφήγηση που ακολουθεί γράφτηκε κατά διαστήματα, από τον Ιούνιο του 2006 έως τον Απρίλιο του 2008. Γράφτηκε λοιπόν με νωπές τις αναμνήσεις από το «ταξίδι» της Λήδας, στις 12/9/2005, που με συγκλόνισε. Η αφήγηση αυτή δεν προβάλλει λογοτεχνικές αξιώσεις. Την έγραψα σαν να απευθύνομαι σε φίλους, που μου ζήτησαν να τους μιλήσω για τη θεατρική πορεία της Λήδας, την κοινή ζωή μας, τις χαρές και τις πίκρες μας. Προσπάθησα να αποφύγω συναισθηματικές διαχύσεις. Έτσι, ενώ το κείμενο είναι έντονα υποκειμενικό, επεδίωξα να εμφανίζεται νηφάλιο και - κατά το δυνατόν- αντικειμενικό».

Λήδα Τασοπούλου


Γεννημένη το 1953, στην Αθήνα, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και εμφανίστηκε, σχεδόν αποκλειστικά, στο Αμφι-Θέατρο, ερμηνεύοντας μεγάλους ρόλους του διεθνούς δραματολογίου όπως οι: Ηλέκτρα, Οφηλία, Κασσάνδρα, Μαρία Στιούαρτ, Μεφιστοφελής στον «Φάουστ», Κατερίνα στο «Ημέρωμα της στρίγγλας», Ιώ, Μήδεια, Ιφιγένεια, Λαβίνια στο «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», Μαρία στον «Βόυτσεκ», Αρετούσα, Ιφιγένεια εν Ληξουρίω, Ελένη, Αγαύη, Κλεοπάτρα, Ανδρομάχη και πολλούς ακόμα.

Απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από την εμφάνιση της σε περισσότερα από 30 Φεστιβάλ του εξωτερικού και κατέκτησε το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη», για την ερμηνεία της Αγνής στο «Ονειρόδραμα», και το Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στη Θεοφανώ, από την Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Υπήρξε διευθύντρια στο Εργαστήρι Υποκριτικής για το Θέατρο και την Όπερα του Αμφι - Θεάτρου και δίδαξε υποκριτική στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Πληροφορίες


Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα, τηλ.: 210 3253989.

πηγή: naftemporiki.gr