Ο δημοφιλής γερμανικός θίασος Schaubühne Berlin συνεχίζει τις εμφανίσεις του στην Αθήνα, παρουσιάζοντας αυτήν τη φορά την παράσταση του Ντάβιντ Μάρτον, με τίτλο «Η Επιστροφή του Οδυσσέα», το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260, στις 9 το βράδυ.

Σύνθεση τριών κειμένων

Η «Επιστροφή του Οδυσσέα» αποτελεί μία ελεύθερη διασκευή του θιάσου Schaubühne Berlin, η οποία βασίζεται στην ομότιτλη όπερα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, σε συνδυασμό με κείμενα του Ομήρου, του λιμπρετίστα του Μοντεβέρντι, Τζιάκομο Μπαντοάρο και του διάσημου σύγχρονου Ούγγρου συγγραφέα, Πέτερ Εστερχάζυ.

Σε σκηνοθεσία και μουσική διεύθυνση του -ειδικευμένου στο μουσικό θέατρο- Ούγγρου σκηνοθέτη Ντάβιντ Μάρτον, ο οποίος έχει παρουσιάσει παραστάσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης, η παράσταση αναδεικνύει τις δυνατότητες του θιάσου, όπου ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί συμπράττουν, παρουσιάζοντας μία μη αφηγηματική σκηνική εκδοχή του ομηρικού μύθου, στη γερμανική γλώσσα, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η πηγή έμπνευσης

Στην όπερα που συνέθεσε ο Μοντεβέρντι για το Καρναβάλι της Βενετίας, το 1640, με την ανατροπή του χρόνου και της εξουσίας να κινούν τα νήματα της πλοκής, ο πολυμήχανος Οδυσσέας μόλις έχει επιστρέψει σπίτι του, βγαίνοντας σώος από έναν αμείλικτο πόλεμο. Ξένοι και υπηρέτες τού συμπεριφέρονται σαν αφέντες και τον διώχνουν ως αλλοδαπό. Έτσι, πρέπει να σκοτώσει και πάλι, για να μπορέσει να επιβιώσει και να ανακτήσει τον έλεγχο του σπιτιού του. Όπως λέει χαρακτηριστικά το λιμπρέτο, «έξω ο χρόνος τρέχει, αλλά στο σπίτι της Πηνελόπης ο χρόνος έχει παγώσει».

Αυτό το παιχνίδι του χρόνου ενέπνευσε τον Ντάβιντ Μάρτον, για να σκηνοθετήσει μία παράσταση, στην οποία το προσωρινό έχει γίνει μόνιμο, θέτοντας προβληματισμούς για το αληθινό νόημα της ευτυχίας, σε ένα σύμπαν, όπου ο χρόνος παρακάμπτει τη συνήθη πορεία του.

Ταυτότητα Παράστασης: σκηνικά – κοστούμια: Alissa Kolbusch, μουσική διεύθυνση: David Marton - Kalle Kalima - Michael Wilhelmi, δραματουργία: Florian Borchmeyer, φωτισμοί: Erich Schneider, μουσική: Christian Kögel (κιθάρα), Elfa Run Kristinsdóttir (βιολί), Michael Wilhelmi (πιάνο). Ερμηνεύουν: Thorbjörn Björnsson, Niels Bormann, Jule Böwe, Franz Hartwig, Theresa Kronthaler, Matthias Matschke, Ernst Stötzner.

Πληροφορίες

Πειραιώς 260 - Κτήριο Η, Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς) τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 10 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 25 ευρώ, μειωμένο: 20 ευρώ, φοιτητικό, ΑΜΕΑ: 15 ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr