Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, πιστό στο ραντεβού του, ανοίγει και φέτος τις πόρτες του, και από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 10 Ιουλίου, μετατρέπει τον κήπο του σε λιμάνι, για να σταθμεύσουν οκτώ συναυλίες, οκτώ συγκροτήματα που μας φέρνουν μελωδίες από όλο τον κόσμο.
Το πρώτο καράβι φτάνει από την Κρήτη την Τρίτη 5 Ιουνίου με το trio Daulute, τρεις μουσικούς που προσεγγίζουν με έναν δικό τους ξεχωριστό τρόπο τα μουσικά ιδιώματα της Κρήτης, του Αιγαίου και της Μικρά Ασίας. Ακολουθούν την Παρασκευή 8 Ιουνίου οι «ΚΕΛΤΟΙ», μια ομάδα Ελλήνων μουσικών, που γοητευμένοι από την Κέλτικη μουσική παράδοση, «μεταφράζουν» με το δικό τους προσωπικό στυλ, μελωδίες από την Ιρλανδία, τη Σκωτία και τη Βρετάνη. 
Την Τρίτη 12 Ιουνίου, ο ουτίστας Αλέκος Βρέτος με ένα κράμα αραβικής, jazz και latin μουσικής στις αποσκευές του, αυτοσχεδιάζει πάνω σε μελωδίες που συγκέντρωσε ταξιδεύοντας σε λιμάνια της Ανατολής, της λατινικής Αμερικής και της Μεσογείου.  Δυο εβδομάδες μετά, την Τρίτη 26 Ιουνίου, το συγκρότημα Gadjo Dilo ζωντανεύει τη manouche gypsy swing μουσική παράδοση, μέσα από μοναδικές εκτελέσεις κομματιών του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt.
 
Επόμενη άφιξη, η Ισπανίδα May Fernández από την Ανδαλουσία, την Πέμπτη 28 Ιουνίου, εκεί που η μοναδική μίξη της αραβικής, ανδαλουσιανής, σεφαραδίτικης και τσιγγάνικης κουλτούρας γέννησε το φλαμένκο. Ακριβώς την επόμενη μέρα ακολουθεί, το σχήμα Anton Pann από τη Ρουμανία, την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Ο Constantin Răileanu στα κρουστά και τη φωνή, ο Alina Horez στο βιολί, ο Alexandru Stoica στο λαούτο και ο Andrei Zamfir στον μπαγλαμά, με αφετηρία την παραδοσιακή ρουμανική μουσική.

Στην προτελευταία συναυλία, την Παρασκευή 6 Ιουλίου, ακολουθεί μια δυνατή σύμπραξη μουσικών από το Βέλγιο την Κροατία και την Ελλάδα. Ο Βέλγος τρομπετίσταςJeroen Berwaerts, πρώην μέλος του θρυλικού συγκροτήματος Canadian Brass και νυν μέλος του περίφημου κουιντέτου Stockholm Brass, οι χάλκινοι πνευστοί από την Κροατία, Ivan Bosnjak (τρομπόνι), και Zeljko Kertez (τούμπα), μουσικοί της Ορχήστρας Croatian national Theatre, μέλη του Busina Brass Quintet και οργανωτές του Zagreb Brass Festival, και το σύνολο χάλκινων πνευστών Hellenic Brass, το οποίο αποτελείται από μουσικούς Κρατικών Ελληνικών Ορχηστρών, ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν ένα brass αφιέρωμα στον διάσημο συνθέτη Giovanni Gabrieli, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατό του.

Η αυλαία του φετινού κύκλου, πέφτει με τους Carousel, την Τρίτη 10 Ιουλίου, που μέσα απ' τις πολυφωνίες και τους ήχους του ακορντεόν, της κιθάρας, των κρουστών, του μαντολίνου και του κοντραμπάσου, μας καλούν να σαλπάρουμε μαζί τους για τη Σικελία, να φτάσουμε στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, στις καντσονέτες και τις ταραντέλες της Νάπολης, στην Κορσική και τη Νότια Γαλλία, ως την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Πληροφορίες Εκδήλωσης: 

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Διογένους 1-3, Πλάκα, http://www.instruments-museum.gr

Ημερομηνίες συναυλιών:  26, 28, 29 Ιουνίου και 6, 10 Ιουλίου

Ώρα έναρξης για όλες τις συναυλίες: 20.30

Είσοδος 10 ευρώ

Πηγή: Elculture.gr