Σε ηλικία 88 χρόνων, έφυγε χθες από τη ζωή, ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Ρομπέρ Σαμπατιέ, γνωστός για το βιβλίο του «Σουηδικά Σπίρτα».

Γεννημένος στις 17 Αυγούστου του 1923, ο Σαμπατιέ έγραψε κατά τη διάρκεια της ζωής του περισσότερα από 20 μυθιστορήματα, ενώ δημοσίευσε πάνω από 10 ποιητικές συλλογές. Μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ, επεβλήθη ως μεγάλος συγγραφέας στη συνείδηση του κοινού με τα «Σουηδικά σπίρτα», έργο το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του '60, κι επίσης ως ποιητής και συγγραφέας του έργου «Ιστορία της Γαλλικής Ποίησης».

«Γράφω από ανάγκη, για να προσπαθήσω να γίνω ένα με κάτι που αγνοώ», τόνιζε ο ίδιος, που πάντοτε αδυνατούσε να πιστέψει την απρόσμενη πορεία του στο λογοτεχνικό στερέωμα. «Ο Αλέν και ο Νέγρος» (1953), το πρώτο του βιβλίο χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό «Τα Γαλλικά Γράμματα» ως το «πρώτο γαλλικό αντιρατσιστικό μυθιστόρημα»

. Τα «Σουηδικά Σπίρτα» (1969), η πρώτη από τις περιπέτειες του ορφανού Ολιβιέ, έχασε για λίγες ψήφους το βραβείο «Γκονκούρ», όμως ο ίδιος, μέσα στα επόμενα 30 χρόνια πρόσθεσε άλλα επτά επεισόδια στις περιπέτειες του νεαρού ορφανού με σημαντικούς σταθμούς «Τα άγρια φουντούκια»(1974), «Δαυίδ και Ολιβιέ» (1986) και «Ολιβιέ κι οι φίλοι του» (1993). Για την ολοκλήρωση της «Ιστορίας της Γαλλικής Ποίησης», σε εννέα τόμους, ο συγγραφέας και ποιητής είχε δηλώσει ότι διάβασε 25 εκατομμύρια στίχους σε 40 χρόνια.

 Πηγή: naftemporiki.gr