Σημαίνοντας την έναρξη του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου, η τραγωδία του Σοφοκλή, «Οιδίπους Τύραννος», παρουσιάζεται στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Πεπρωμένον φυγείν αδύνατον

Σε διασκευή και σκηνοθεσία του - γνωστού στο ελληνικό κοινό- Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, και με πρωταγωνιστές τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Αιμίλιο Χειλάκη, η παράσταση αποτελεί μια αρσενική τελετουργία, η οποία ερευνά πώς παραμένει κανείς «νικητής», ενώ χάνει και πώς «κερδίζει», αν και αρνείται τα πάντα.

Αυτή η προσέγγιση της ιστορίας του Οιδίποδα, ειδικά αυτήν την συγκεκριμένη εποχή, εστιάζει στο αναφαίρετο δικαίωμα της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας, ακόμα και όταν όλα καταστρέφονται από τα τραγικά χτυπήματα της μοίρας και παρουσιάζει στο κοινό τη διαδικασία της θεατρικής δημιουργίας της, χρησιμοποιώντας τα βασικά εργαλεία του θεάτρου.

Η παράσταση τιμά τον Οιδίποδα, ως το αρχετυπικό πρόσωπο που προκαλεί τη μοίρα του και υποκύπτει σε αυτήν, αλλά όχι στην ταπείνωση. Υποκλίνεται στο τρομερό του πεπρωμένο και υποδέχεται την κατάρα του με το κεφάλι ψηλά.

Η τραγική ιστορία

Όταν ένας χρησμός ορίζει ότι η Θήβα θα σωθεί από τον φοβερό λοιμό που τη μαστίζει, μόνο αν τιμωρηθεί ο δολοφόνος του προηγούμενου βασιλιά, Λάιου, ο βασιλιάς Οιδίπους ζητά αμέσως να βρεθεί ο δράστης. Όμως, ο μάντης Τειρεσίας κατηγορεί εκείνον για τα δεινά της πόλης. Κατά την πορεία της αναζήτησης του δολοφόνου, αποκαλύπτεται, σταδιακά, η τρομακτική αλήθεια, και ο Οιδίπους ανακαλύπτει ότι είναι γιος και φονιάς του βασιλιά Λάιου, αλλά και σύζυγος της μητέρας του, Ιοκάστης. Τότε, η Ιοκάστη απαγχονίζεται και ο Οιδίπους αυτοτυφλώνεται.

Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση: Μίνως Βολανάκης, σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις, σκηνικά - κοστούμια: Κέννι Μακλίλαν, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης, βοηθός σκηνοθέτη: Μάρω Παπαδοπούλου. Ερμηνεύουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κορωναίος, Αλμπέρτο Φάις,

Γιάννης Τσεμπερλίδης, Κώστας Σειραδάκης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ονίκ Κετσογιάν, Γιώργος Παπανδρέου, Τζεφ Μααράουι.

Πληροφορίες

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Ναυπλίου – Επιδαύρου, Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 40 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 50 ευρώ (VIP), 40 ευρώ (ζώνη Α), 30 ευρώ (ζώνη Β), 20 ευρώ (άνω διάζωμα), 15 ευρώ (φοιτητικό ζώνης Β), 10 ευρώ (φοιτητικό άνω διαζώματος, ΑΜΕΑ).

Πηγή: naftemporiki.gr