Μια ξεχωριστή εμπειρία θα έχουν όσοι επιβάτες του Μετρό βρεθούν την προσεχή Παρασκευή, 6 Ιουλίου, στον πολυχώρο του σταθμού στο Σύνταγμα, καθώς θα τους δοθεί η ευκαιρία να απολαύσουν απόσπασμα παράστασης του Εθνικού Θεάτρου.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή στις 12:30 το μεσημέρι, ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα» θα φιλοξενήσει απόσπασμα της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου, Νεφέλες.

Οι επιβάτες που θα βρεθούν την ώρα εκείνη στο επίπεδο του σταθμαρχείου, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα απόσπασμα της γνωστής κωμωδίας του Αριστοφάνη, που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο.

Οι ηθοποιοί του Χορού της παράστασης, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 13 και 14 Ιουλίου, θα δώσουν μία πρώτη γεύση της παράστασης.

Ο γέρος Στρεψιάδης, ένας απαίδευτος αγρότης, βρίσκεται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση. Τα χρέη τον έχουν πνίξει. Ο γάμος του με μια γυναίκα από ανώτερη κοινωνική τάξη και η άσωτη ζωή του γιου του Φειδιππίδη, τον έχουν οδηγήσει σε συνεχή δάνεια. Οι δανειστές του όμως δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Απαιτούν τα χρήματά τους, πιέζουν, οι τόκοι ανεβάζουν το χρέος. Ο Στρεψιάδης έχει χάσει τον ύπνο του.

Υπάρχει μόνο μία λύση. Το Φροντιστήριο του Σωκράτη. Καθώς ο γιος του αρνείται να πάει, αποφασίζει να γραφτεί ο ίδιος και να σπουδάσει ρητορική και σοφιστική, ελπίζοντας πως έτσι, θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο και να γλυτώσει τα χρέη του. Γρήγορα όμως θα εκδιωχθεί ως ανεπίδεκτος μαθήσεως. Ευτυχώς, ο γιος του θα πειστεί τελικά να πάει, μόνο που ο Στρεψιάδης θα το πληρώσει ακριβά...

Στόχος του Αριστοφάνη στις Νεφέλες είναι οι σοφιστές, οι οποίοι τον 5ο αι. π.Χ. παρουσιάστηκαν ως «διαφωτιστές», και δίδασκαν με αμοιβή στους νέους της εποχής τη ρητορική τέχνη.

Ο Αριστοφάνης θεωρούσε πως οι νέες ιδέες των σοφιστών οδηγούσαν τους νέους στην αμφισβήτηση των παλαιών αξιών και την αθηναϊκή δημοκρατία σε παρακμή. Τα βέλη του στράφηκαν κυρίως στο πρόσωπο του Σωκράτη, παρά τις διαφορές του με τους σοφιστές.

Παραστάσεις

13, 14 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
18 Ιουλίου, Θέατρο Βράχων, Βύρωνας
21 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα
1 Αυγούστου, Θέατρο Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, Ιωάννινα
4 Αυγούστου, Ανοιχτό Θέατρο, Νέα Μουδανιά
7 Αυγούστου, Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
10 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Δίου, Δίον
26 Αυγούστου, Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα
29 Αυγούστου, Green Theatre, Νεμέα
1 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Ωδείο, Πάτρα
8 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής», Ηλιούπολη
10 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη

Μετάφραση Κ.Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνικά - Κοστούμια Νίκος Μαστοράκης
Μουσική Σταύρος Γασπαράτος
Κίνηση Φωκάς Ευαγγελινός
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου
Βοηθοί σκηνοθέτη Βίκυ Βολιώτη,
Μαντώ Αρμένη
Δραματολόγος παράστασης Ειρήνη Μουντράκη

Διανομή:
Στρεψιάδης: Γιάννης Μπέζος
Σωκράτης: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Φειδιππίδης: Μάκης Παπαδημητρίου
Κάποιος: Γιάννης Νταλιάνης
Δίκαιος Λόγος: Νίκος Ψαρράς
Άδικος Λόγος: Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Μαθητές:
Λαέρτης Μαλκότσης,
Όμηρος Πουλάκης,
Θάνος Τοκάκης,
Μιχάλης Οικονόμου
Χορός
Τάνια Τρύπη,
Κατερίνα Λυπηρίδου,
Φοίβος Ριμένας,
Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου,
Ιωάννης Παπαζήσης,
Κωνσταντίνος Γαβαλάς,
Αμαλία Τσεκούρα

Πηγή: in.gr