Τρία από τα δημοφιλέστερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), στη δεύτερη συναυλία που θα δώσει στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την Πέμπτη 5 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Στέφανου Τσιαλή, ο οποίος διαπρέπει στη Γερμανία και με σολίστ τον ταλαντούχο 22άχρονο κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένο, η ΚΟΑ θα πραγματοποιήσει μία μουσική περιήγηση από την αρχή έως και την κορύφωση του Ρομαντισμού.

Τα έργα

Οι επιλογές της ΚΟΑ γι' αυτήν την καλοκαιρινή μουσική βραδιά ξεκινούν από το γαλήνιο Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα του Μότσαρτ, ένα αριστούργημα του βιεννέζικου κλασικισμού, το οποίο είναι και το τελευταίο συμφωνικό έργο που ολοκλήρωσε ο Αυστριακός μουσουργός, πριν από τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 1791.

Το έργο αυτό πλαισιώνεται από την ορχηστρική εισαγωγή της όπερας «Ευρυάνθη» του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ - η οποία θεωρείται εξαιρετικό δείγμα του πρώιμου γερμανικού Ρομαντισμού και προάγγελος του Βάγκνερ, και από την περίφημη Ενάτη Συμφωνία «του Νέου Κόσμου» του Αντονίν Ντβόρζακ. Πρόκειται για ένα «πολιτικό» έργο διπλής σημασίας, αφού γράφτηκε από τον Τσέχο συνθέτη στις ΗΠΑ, το 1893, και άσκησε καθοριστική επίδραση στην εξέλιξη της συμφωνικής μουσικής της Βοημίας, αλλά και της Βορείου Αμερικής.

Πρόγραμμα συναυλίας

Καρλ Μαρία φον Βέμπερ (1786 - 1826) - Εισαγωγή στην όπερα «Ευρυάνθη» Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756 - 1791) - Κοντσέρτο για κλαρινέτο σε λα μείζονα, Κ.622 Διάλειμμα Αντονίν Ντβόρζακ (1841-1904) - Συμφωνία αρ. 9, έργο 95, «του Νέου Κόσμου»

Πληροφορίες

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Διάρκεια συναυλίας: 1 ώρα και 25 λεπτά (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίου: 30 ευρώ (VIP, ζώνες Α,Β,Γ), 15 ευρώ (άνω διάζωμα), 10 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ).

Πηγή: naftemporiki.gr