Από τις 20 Ιουλίου, ως τις 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Πυθαγόρειο της Σάμου η έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη, Χαρούν Φαρόκι. Ο Διεθνούς φήμης κινηματογραφιστής και εκπρόσωπος της Video Art, θα παρουσιάσει την έκθεση του με τίτλο: «Ανάμεσα στο μάτι και στο χέρι». Η συγκεκριμένη καλλιτεχνική «πρόταση» αποτελείται από βιντεοεγκαταστάσεις για την προβολή διαφορετικών φιλμ –υπό γωνία, σε εσωτερικούς, αλλά και εξωτερικούς χώρους -συνολικής διάρκειας 44 λεπτών.

Για το έργο «Σοβαρά παιχνίδια» («Serious Games»), ο Φαρόκι, βιντεοσκόπησε υλικό σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, ώστε να το συνδυάσει στη συνέχεια με στιγμιότυπα από προγράμματα προσομοίωσης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Προγράμματα, που μοιάζουν με βιντεο-παιχνίδια, χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικές ασκήσεις για τους στρατιώτες που λαμβάνουν μέρος σε επιχειρήσεις (Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ..)

Η εγκατάσταση «Μάτι-Μηχανή III» («Eye-Machine III) συγκρίνει τους μηχανισμούς επιτήρησης των ένοπλων επιχειρήσεων, με αυτούς που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή όπως π.χ. οι μηχανισμοί καταγραφής των κινήσεων του ανθρώπου σε δημόσιους χώρους ή οι κάμερες παρακολούθησης της παραγωγής στα εργοστάσια.

Το έργο «Μεταβίβαση» ( Transmission , 2007) εξετάζει την επιρροή των μνημείων που υπάρχουν στον κόσμο. Μνημεία που έχουν γίνει προορισμοί για προσκυνητές και τουρίστες και καλύπτουν πολλές και διαφορετικές ανάγκες, πέρα από την έκφραση της θρησκευτικής πίστης των ανθρώπων.

Αυτά και άλλα ακόμα project του Χαρούν Φαρόκι θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι, στο πρώην ξενοδοχείο «Πυθαγόρας» της Σάμου, μετά την μετατροπή του, σε πολιτιστικό χώρο. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης (η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των ιδρυτών του Samos Young Artists Festival και σε συνεργασία με την Galerie Thaddaeus Ropac, Paris –Salzburg), στα οποία θα είναι παρών και ο καλλιτέχνης, θα γίνουν στις 4 Αυγούστου.

Πηγή: ert.gr