Τα σπουδαία ρωσικά Μπαλέτα Περμ (Θέατρο και Όπερα Τσαϊκόφσκι) επισκέπτονται για πρώτη φορά τη χώρα μας, για να παρουσιάσουν δύο ιστορικά έργα από το ρεπερτόριο των θρυλικών ρωσικών μπαλέτων του Ντιάγκιλεφ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 12 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.
Τα έργα
Με κυρίαρχη τη δύναμη της παρτιτούρας, τα Μπαλέτα Περμ θα παρουσιάσουν στο πρόγραμμά τους τα έργα «Πετρούσκα» (1911 Μιχαήλ Φοκίν) και τους «Γάμους» (1923 Μπρονισλάβα Νιζίνσκα), σε μουσική Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Ο «Πετρούσκα» φέρει τη χορογραφική υπογραφή του Νίκολο Φόντε, του οποίου το προσωπικό ύφος εκφράζει τον προβληματισμό του για τη σχέση του χορού με το ντιζάιν και την αρχιτεκτονική.

Ο θρυλικός χορογράφος - φιλόσοφος, Γίρζι Κύλιαν, μελετώντας τα βάθη της ανθρώπινης φύσης, μέσω των κινητικών δυνατοτήτων του σώματος, χορογράφησε τη δική του ανατρεπτική εκδοχή των «Γάμων», με σεβασμό στη δομή της μουσικής και με έντονο το προσωπικό του ύφος, που βασίζεται στην εξαιρετική πλαστικότητα της κινητικής του γλώσσας, με τις γλυπτικές πόζες που προκαλούν μεγάλη συγκινησιακή δύναμη. Το έργο παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Θεόδωρου Κουρεντζή.

Με μακρά ιστορία
Τα μπαλέτα της Όπερας Τσαϊκόφσκι της πόλης Περμ ανήκουν στα πέντε πιο διάσημα μπαλέτα της Ρωσίας και ιδρύθηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από καλλιτέχνες του θεάτρου Κίροφ της Αγίας Πετρούπολης - που βρήκαν εκεί καταφύγιο- και αναδείχτηκαν σε σπουδαίο σχολείο χορού και μουσικής, με πολλά από τα μεγαλύτερα αστέρια του κλασικού χορού να ξεκινούν έτσι τη σταδιοδρομία τους. Παραστάσεις τους έχουν κερδίσει την ανώτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας, τη Χρυσή Μάσκα της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών Ρωσίας.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 10 λεπτά (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: 40 (VIP), 30 (ζώνη Α), 20 (ζώνη Β), 15 (ζώνη Γ), 10 (φοιτητικό, ΑΜΕΑ) ευρώ.