«Ποτισμένα» από την αλμύρα της θάλασσας, έργα κορυφαίων θαλασσογράφων συνθέτουν την καλοκαιρινή έκθεση, με τίτλο «Θαλασσογραφίες και θαλασσινά τοπία», που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Τέχνης στο Ληξούρι Κεφαλονιάς, από τις 14 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου.
Τα έργα

Τα χίλια πρόσωπα της θεάς θάλασσας, που κλείνει στην αγκαλιά της την Ελλάδα, αναδεικνύονται μέσα από θαλασσινές ενορχηστρώσεις, πλημμυρισμένες με άπειρες φαντασμαγορικές αντανακλάσεις φωτός, που μεταγγίζουν την αίσθηση της απεραντοσύνης και του μεγαλείου της, στην έκθεση που περιλαμβάνει έργα κορυφαίων Ελλήνων θαλασσογράφων, από την εποχή του πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας, Κωνσταντίνου Βολανάκη, έως τους σύγχρονους εκφραστές της.

Η παράδοση υποδέχεται τις σύγχρονες τάσεις και περπατούν μαζί στον χρόνο, καθώς οι Κωνσταντίνος Βολανάκης, Ιωάννης Αλταμούρας, Βασίλειος Χατζής, Ivan Aivazovskii, Αιμίλιος Προσαλέντης, Σπύρος Σκαρβέλης, ’γγελος Γιαλλινάς, Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης, Διονύσης Ματαράγκας και άλλοι καλλιτέχνες απαθανατίζουν τη θάλασσα σε όλες τις μορφές της.

Η κυρίαρχη μπλε παλέτα της -άλλοτε γεμάτης ένταση, αγριεμένης και απρόβλεπτης και άλλοτε γαλήνιας και μυστηριώδους- θάλασσας αναμιγνύεται με τα χρώματα της γης, της περιβάλλουσας φύσης και των πλεούμενων, που είτε ταξιδεύουν σε ήρεμα νερά, ελαφροπατώντας πάνω στον αφρό της, είτε παλεύουν να επιβιώσουν, τιθασεύοντας τα μανιασμένα της κύματα, για να ξεφύγουν από τον θυμωμένο Ποσειδώνα.


Πληροφορίες
Πινακοθήκη Τέχνης (εντός του Apollonion Resort & Spa Hotel), Ξι, Ληξούρι Κεφαλονιάς, τηλ. 26710-94400. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 20.00 - 22.00.

πηγή: naftemporiki.gr