Το Μουσείο Μπενάκη, θα φιλοξενήσει στο κεντρικό του κτίριο έκθεση με τίτλο «Δυο φορές ξένος – Εκτοπισμοί και ανταλλαγές πληθυσμών στον 20ό αιώνα» από τις 19 Σεπτεμβρίου έως και τις 25 Νοεμβρίου 2012, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν στις 18 Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση Δύο Φορές Ξένος, που αποτελεί μια από τις προγραμματισμένες εκθέσεις από το Μουσείο Μπενάκη, είναι μια περιήγηση στις μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμούς πληθυσμών του 20ού αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και μεταφέρθηκαν σε μια καινούργια πατρίδα. Βασισμένη σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, η έκθεση φέρνει τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με όσους έζησαν τα τραυματικά γεγονότα. Από την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, ταξιδεύουμε στη μαζική μετακίνηση Γερμανών και Πολωνών μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο διαχωρισμό της Ινδίας και τη δημιουργία του Πακιστάν το 1947, και στην Κύπρο το 1974.

Οι προσωπικές μαρτυρίες αποκαλύπτουν μια κοινή εμπειρία χαμένων πατρίδων και διαλυμένων κοινοτήτων: την ιστορία ανθρώπων που πάντα νιώθουν Δύο Φορές Ξένοι.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Culture της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

πηγή: culturenow.gr