Ένας φθαρμένος καναπές φιγουράρει στην είσοδο του θεάτρου «Αμαλία», στη συμβολή Αμαλίας και Παρασκευοπούλου στη ΘεσσαλονίκηΗ επιγραφή «Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης"» παραμένει στη θέση της, όπως κι οι αφίσες στα τζάμια. Στο εσωτερικό όμως του ιστορικού θεάτρου της Θεσσαλονίκης η θεατρική «καρδιά» έπαψε να χτυπάει. Αυτό τον καιρό η Πειραματική Σκηνή είναι υπό μετακόμιση. Οι χώροι του θεάτρου αδειάζουν από σκηνικά και κοστούμια, τα οποία χαρίζονται σε καλλιτέχνες και σχήματα της πόλης. «Αφήνουμε το "Αμαλία" γιατί δεν το αντέχουμε πλέον οικονομικά», ομολογεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θιάσου, Νικηφόρος Παπανδρέου, που δεν κρύβει τη θλίψη του για το άδοξο τέλος. «Είναι ένα κομμάτι που κλείνει για μας, μία καμπή στην πορεία μας».

Το Νοέμβριο του 2011 η Πειραματική Σκηνή, έχοντας περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο έπειτα από τη διακοπή των επιχορηγήσεων του ελεύθερου θεάτρου, ανακοίνωσε ότι ήταν αναγκασμένη να αναστείλει τη λειτουργία της από το τέλος Ιανουαρίου. Ευτυχώς, στα τέλη Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της αντιδημαρχίας Πολιτισμού για ενίσχυση του θιάσου με 75.000 ευρώ, προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή της λειτουργίας του.

Δόθηκε έτσι «ανάσα» στους ανθρώπους της Πειραματικής για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους ως τα τέλη της άνοιξης.

Τη νέα σεζόν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο θίασος θα δώσει παραστάσεις στο «Άνετον», το οποίο η αντιδημαρχία Πολιτισμού παραχωρεί σε ντόπια σχήματα για τη στήριξη της λειτουργίας τους. Το «Άνετον» όμως δε θα γίνει η νέα στέγη της Πειραματικής. «Συζητάμε ανάλογα με το τι θα κάνουμε τη νέα σεζόν. Μπορεί να παίξουμε ένα έργο στο "Άνετον" αλλά μπορεί για άλλη μας παράσταση να προσφέρεται κάποιος άλλος χώρος, π.χ. ένα μπαρ. Το σίγουρο είναι ότι παύουμε να έχουμε μία στέγη, μία "πόρτα" όπως ήταν το "Αμαλία". Θα γίνουμε "κομάντος" που παίζουν και εξαφανίζονται», επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου.

Το θέατρο «Αμαλία» λειτούργησε για περισσότερα από 40 χρόνια. Αρχικά φιλοξένησε τις παραστάσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου, προτού η ομάδα μετακομίσει στο «Ανετον». Στη συνέχεια για κάποια χρόνια το «Αμαλία» λειτούργησε ως κινηματογράφος.

πηγή: εφημερίδα Αγγελιοφόρος