current views are: 1

26 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση11:34

Στο Ηρώδειο ανεβαίνει η Τόσκα από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Τόσκα είναι η δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία παρουσιάζεται από την Πέμπτη έως την Κυριακή στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η μουσική διεύθυνση της όπερας -μιας από τις δημοφιλέστερες παγκοσμίως- είναι του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Μύρωνα Μιχαηλίδη και η σκηνοθεσία του διάσημου Αργεντινού σκηνοθέτη Ούγκο Ντε Άνα.

Δημοσίευση 11:34’
αρθρο-newpost

Η Τόσκα είναι η δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία παρουσιάζεται από την Πέμπτη έως την Κυριακή στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η μουσική διεύθυνση της όπερας -μιας από τις δημοφιλέστερες παγκοσμίως- είναι του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Μύρωνα Μιχαηλίδη και η σκηνοθεσία του διάσημου Αργεντινού σκηνοθέτη Ούγκο Ντε Άνα.

Η Τόσκα είναι η δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία παρουσιάζεται από την Πέμπτη έως την Κυριακή στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η μουσική διεύθυνση της όπερας -μιας από τις δημοφιλέστερες παγκοσμίως- είναι του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Μύρωνα Μιχαηλίδη και η σκηνοθεσία του διάσημου Αργεντινού σκηνοθέτη Ούγκο Ντε Άνα. Στην Ελλάδα, η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1942 από την ΕΛΣ, με την 19χρονη Μαρία Κάλλας – τότε Καλογεροπούλου στον ομώνυμο ρόλο και από τότε παρουσιάζεται πολύ συχνά λόγω της αγάπης του κοινού για το έργο.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα βερισμού από την ιταλική λέξη «βέρο» που σημαίνει «αληθινό», η ιστορία της Τόσκα κινείται σε ένα ρεαλιστικό ιστορικό περιβάλλον όπου οι συνθήκες κινδύνου και βίας βοηθούν την ανάπτυξη των έντονων συναισθημάτων:

Στην Ρώμη, ο βαρόνος Σκάρπια, επί κεφαλής των δυνάμεων κατοχής, ζητά από την όμορφη και ερωτευμένη Φλόρια Τόσκα, μια ντίβα της όπερας, μερικές στιγμές έρωτα σε αντάλλαγμα για τη ζωή του αγαπημένου της Μάριο Καβαραντόσσι, ενός ιδεαλιστή επαναστάτη.
Η Τόσκα, την οποία έχει σημαδέψει με την ερμηνεία της η Μαρία Κάλλας, θεωρείται η αρχετυπική γυναικεία μορφή της όπερας.

Στη νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την Τόσκα ερμηνεύουν η διάσημη Ιταλίδα σταρ της όπερας Ντανιέλα Ντεσσί και στην δεύτερη διανομή, η αγαπημένη του ελληνικού κοινού Τσέλια Κοστέα, η οποία εντυπωσίασε με την πρόσφατη ερμηνεία της στον Τροβατόρε.

Η Ν.Ντεσσί, η οποία θεωρείται η κορυφαία ερμηνεύτρια του βεριστικού ρεπερτορίου, έχει στο ρεπερτόριο της πάνω από 70 έργα, ενώ οι δισκογραφικές της παραγωγές θεωρούνται σημείο αναφοράς για τα έργα του Βέρντι και του Πουτσίνι.

Έχει εμφανιστεί σε όλα τα μεγάλα λυρικά θέατρα του κόσμου και έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και μαέστρους της όπερας.

Η φήμη της έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα σύνορα της Ευρώπης – μάλιστα όταν ερμήνευσε την Τόσκα στο Τόκιο με την Όπερα της Ρώμης, το κοινό χειροκροτούσε επί 45 λεπτά.

Στη Φλωρεντία το 2009, το χειροκρότημα του κοινού την ανάγκασε να ερμηνεύσει εκ νέου το Vissi d’ arte -κάτι που είχε να συμβεί 52 χρόνια με την θρυλική Ρενάτα Τεμπάλντι.

Έχει συνεργαστεί σε πολλές παραστάσεις και ηχογραφήσεις με τον Ρικάρντο Μούτι, ενώ είναι γνωστή και η σχέση αγάπης-μίσους που τρέφει με τον Φράνκο Τζεφιρέλι. Είναι παντρεμένη με τον επίσης διεθνώς καταξιωμένο τενόρο Φάμπιο Αρμιλιάτο και αναγνωρίζονται ως ένα από τα πιο διάσημα και επιτυχημένα ζευγάρια, στον χώρο της τέχνης, στην Ιταλία.

Στον ρόλο του Καβαραντόσσι εμφανίζεται ο καταξιωμένος Αμερικανός τενόρος Κάρλ Τάννερ στην πρώτη διανομή, ο οποίος έχει τραγουδήσει τον ρόλο στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου.

Στη δεύτερη διανομή το ρόλο ερμηνεύει ο διεθνούς φήμης Χιλιανός Τζανκάρλο Μονσάλβε. Στον ρόλο του Βαρόνου Σκάρπια ο Γεωργιανός βαρύτονος Λάντο Ατανέλι, ένας από τους δημοφιλέστερους ερμηνευτές του Πουτσίνι και ο επίσης Γεωργιανός Γκεόργκε Γκαγκνίτζε ο οποίος ερμήνευσε πρόσφατα αυτόν το ρόλο στη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης.

πηγή: in.gr