Μια υποβαθμισμένη περιοχή, που κατά το 19ο αιώνα αποτελούσε τον πυρήνα του κέντρου της Αθήνας αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί, αναμένεται να βρει λίγη από τη χαμένη της αίγλη μετατρεπόμενη σε «κρυμμένο κήπο». Ο λόγος για την πλατεία Θεάτρου, πίσω από το δημαρχείο της Αθήνας, όπου η «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ) δρομολογεί την ανάπλαση της περιοχής.  Το έργο παίρνει πλέον τον δρόμο της υλοποίησης μετά την πρόσφατη έγκριση της προμελέτης από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής, που αναμένεται να παραδοθούν ώς το τέλος του έτους. Η ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης της πλατείας Θεάτρου υπολογίζεται μέσα στο 2013. 

«Η αισθητική αναβάθμιση της πλατείας Θεάτρου δεν λύνει τα προβλήματα της πλατείας, αλλά είναι ένα πρώτο λιθαράκι. Δημιουργεί ένα καινούριο περιβάλλον που στόχο έχει να προσελκύσει τους κατοίκους και τους χρήστες της πλατείας» λέει ο διευθυντής της ΕΑΧΑ, Θεοδόσης Ψυχογιός.  

Για την ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Θεάτρου θα υλοποιηθεί η βραβευμένη με το πρώτο βραβείο πρόταση, που κατατέθηκε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις».  

Η πρόταση που προκρίθηκε και θα υλοποιηθεί είναι αυτή των Ματθαίου Παπαβασιλείου και Βαλεντίνας Καρβουντζή, που αντιμετωπίζει την πλατεία Θεάτρου ως κρυμμένο κήπο.  

Η χρηματοδότηση του έργου και της οριστικής μελέτης θα γίνει από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του ΕΣΠΑ.