Είκοσι χρόνια συμπληρώνει το Διεθνές Παραδοσιακό Φεστιβάλ Ξηροποτάμου Δράμας, που οργανώνει ο Μορφωτικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου. Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης, η οποία τιτλοφορείται «Με καράβι την Ελλάδα», θα γίνει το Σάββατο 4 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ στο Δημοτικό Σχολείο Ξηροποτάμου.

Η αυλαία θα ανοίξει με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα από το Ισραήλ, την Κίνα και οι ελληνικές παραδοσιακές χορευτικές ομάδες του Ελληνικού Λαϊκού Χορού Δήμου Καλλιθέας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών «Ο Έβρος», του Πολιτιστικού Σωματείου «Χοροστάτες» και το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας.

Το πρόγραμμα κορυφώνεται στις 5 Αυγούστου, με συναυλία με τραγούδια από όλη τη Ρωμιοσύνη που θα ερμηνεύσει ο Δραμινός τραγουδιστής Πέτρος Γαϊτάνος, παρέα με τον Χρόνη Αϊδονίδη, την Αρετή Κετιμέ και τον Βασίλη Σερμπέζη. Ο Πέτρος Γαϊτάνος εμφανίζεται για δεύτερη χρονιά στο Φεστιβάλ Ξηροποτάμου, με διαφορετικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Ο κορυφαίος ερμηνευτής και δάσκαλος Χρόνης Αηδονίδης θα τραγουδήσει τραγούδια από τη Θράκη, την ιδιαίτερη πατρίδα του, όπως και τραγούδια από την Πόλη και τη Μικρά Ασία.

Η ταλαντούχα τραγουδίστρια Αρετή Κετιμέ θα παίξει με το σαντούρι της και θα τραγουδήσει τραγούδια από την Πόλη και τη Μικρά Ασία. Ο ερμηνευτής παραδοσιακής μουσικής και Καθηγητής Πανεπιστημίου Βασίλης Σερμπέζης θα ερμηνεύσει τραγούδια της Ηπείρου, της Ρούμελης, του Μοριά και σαρακατσάνικα.

Ο Πέτρος Γαϊτάνος –που υπογράφει τη σκηνοθετική επιμέλεια και διεύθυνση της συναυλίας- θα αγκαλιάσει ερμηνευτικά παραδοσιακά τραγούδια από τη Μακεδονία, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, Κρητικά, νησιώτικα και του Ξηροποτάμου. Η συναυλία θα λήξει με μεγάλο παραδοσιακό γλέντι, καλλιτεχνών και θεατών.

πηγή: naftemporiki