current views are: 1

9 Αυγούστου 2012
Δημοσίευση15:18

Ένα weekend στην Επίδαυρο

Τα μπάνια του λαού έχουν αρχίσει, παρά την οικονομική κρίση. Το θερμόμετρο της διασκέδασης έχει ανέβει αισθητά, με τις διακοπές να μπαίνουν στην τελική ευθεία. Κι οι ποιοτικές προτάσεις σε διάφορους ναούς της τέχνης είναι εδώ, για να μας ανεβάσουν το ηθικό και το πνεύμα.  

Δημοσίευση 15:18’
αρθρο-newpost

Τα μπάνια του λαού έχουν αρχίσει, παρά την οικονομική κρίση. Το θερμόμετρο της διασκέδασης έχει ανέβει αισθητά, με τις διακοπές να μπαίνουν στην τελική ευθεία. Κι οι ποιοτικές προτάσεις σε διάφορους ναούς της τέχνης είναι εδώ, για να μας ανεβάσουν το ηθικό και το πνεύμα.  

Τα μπάνια του λαού έχουν αρχίσει, παρά την οικονομική κρίση. Το θερμόμετρο της διασκέδασης έχει ανέβει αισθητά, με τις διακοπές να μπαίνουν στην τελική ευθεία. Κι οι ποιοτικές προτάσεις σε διάφορους ναούς της τέχνης είναι εδώ, για να μας ανεβάσουν το ηθικό και το πνεύμα.   Παρασκευή 10 Αυγούστου:     
ΜΟΥΣΙΚΗ:   

– Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής jazz και ethnic σκηνής, ο εξαίρετος ουτίστας, συνθέτης και ερμηνευτής Haig Yazdjian ανεβαίνει στην Stage Music Cafe, στην Ραφήνα. Αρμένιος στην καταγωγή, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Συρία ο Haig Yazdjian ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Στην Ελλάδα ανακάλυψε τη μαγεία της ανατολίτικης μουσικής, αλλά και το όργανο με το οποίο εκφράζεται δημιουργικά, το ούτι. Η δεξιοτεχνία του στο ούτι αλλά και η ιδιαίτερη αισθαντικότητα της φωνής του τον καθιέρωσαν γρήγορα ως μία από τις πολλά υποσχόμενες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. 
   
ΣΙΝΕΜΑ:   
-“Χάρηκα που Σε Γνώρισα“, μία κωμωδία αναζήτησης φίλων, ενώ ο κόσμος θα καταστραφεί. Η σέξι Keira Knightley, εκτός από την συντροφιά του κωμικού Steve Carell και την εμπειρία ενός λεσβιακού φιλιού, την οποία πάντως δεν φαίνεται να επιδιώκει. Η κωμωδία χρησιμοποιεί το επικείμενο τέλος του κόσμου για μερικές απολαυστικά σαρκαστικές σκηνές και για να ενισχύσει συγκινησιακά τη συνύπαρξη των δύο φαινομενικά αταίριαστων χαρακτήρων. 
   
Σάββατο 11 Αυγούστου:     
ΘΕΑΤΡΟ:   
Η Επίδαυρος τελειώνει για φέτος με την κωμωδία Όρνιθες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. Στο πλευρό του ευρηματικού σκηνοθέτη ο απολαυστικός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στον πρωταγωνιστικό ρόλο κι ένας ποιοτικός θίασος. Η μουσική που χρησιμοποιείται είναι του Μάνου Χατζιδάκι για την θρυλική παράσταση των Ορνίθων του Κάρολου Κουν.   
Όπως δηλώνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας για την μουσική του μεγάλου συνθέτη “Η μουσική του Χατζιδάκι είναι το ίδιο το έργο. Είναι σαν αυτός ο άγιος άνθρωπος, που λέγεται Χατζιδάκις- γιατί τον θαυμάζω- να έπιασε καθαρά κατά τη γνώμη μου την αίσθηση, το νόημα και το ρυθμό του έργου και να αποτύπωσε τον αισθησιασμό, την ελαφράδα και ταυτόχρονα και την βαθιά επιθυμία για το όνειρο. (…) . Η μουσική του Χατζιδάκι έχει αποσπαστεί πια από την παράσταση του Κουν. Έγινε από μόνη της μία μουσική που καθρεφτίζει τους Όρνιθες και την ιδέα των Ορνίθων πέρα από κάθε παράσταση.”     

ΜΟΥΣΙΚΗ:   
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη φωνή, ο Στέφανος Κορκολής στο πιάνο, σε μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση του Ελύτη στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου . Η σπουδαία καλλιτέχνης ερμηνεύει τον κύκλο των τραγουδιών του Ηλία Ανδριόπουλου “Προσανατολισμοί” πάνω σε ποιήματα της πρώτης συλλογής του Οδυσσέα Ελύτη, και κάνει και μία τιμητική αναφορά σε άλλα γνωστά τραγούδια που βασίστηκαν στην ποίησή του, σε συνθέσεις των Μάνου Χατζηδάκη, Μίκη Θεοδωράκη, Δημήτρη Λάγιου και άλλων συνθετών. Στο πρόγραμμα αυτό ο Στέφανος Κορκολής μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη με μία εντελώς διαφορετική καλλιτεχνική προσέγγιση, ενώ παράλληλα έχουμε και την ευκαιρία να ακούσουμε την Άλκηστη σε απαγγελίες ποιημάτων του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Έλληνα ποιητή. 

   
Κυριακή 12 Αυγούστου:     
ΜΟΥΣΙΚΗ:   
Με φόντο τη μαγική φύση του Καρπενησίου, το «En ‘Oresi» Festival, ένα φεστιβάλ με ορεινό χαρακτήρα, θα φιλοξενηθεί για δεύτερη χρονιά στον καταπράσινο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου. Οι Γιάννης Κότσιρας, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος (ο κιθαρίστας των Τρυπών) και η Άννα Μπούρμα ενώνουν τις δυνάμεις τους την δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ.   

Ο Γιάννης Κότσιρας παρέα με μια υπέροχη ομάδα έξι μουσικών, παρουσιάζει μία μοναδική μουσική παράσταση “On the road” φέτος το καλοκαίρι! Μαζί του επίσης η Σαββέρια Μαργιολά μια καινούργια φωνή με γνήσια λαϊκά ηχοχρώματα. Το “On the road” (στο δρόμο) είναι μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση με επιλογές από αγαπημένα τραγούδια της ευρύτερης ελληνικής δισκογραφίας αλλά και δικά του αγαπημένα γνωστά και «άγνωστα».   

O guitar man Mπάμπης Παπαδόπουλος, ξεκίνησε ροκ -σαν κιθαρίστας και συνθέτης του ιστορικού γκρουπ ΤΡΥΠΕΣ, συγκρότημα που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά – αλλά αργότερα ανέδειξε και τη λαϊκή πλευρά του στη συνεργασία του με το Θανάση Παπακωνσταντίνου και τους Λαϊκεδέλικα. Η ενορχήστρωση που έκανε στο δίσκο του Θανάση Παπακωνσταντίνου “Βραχνός Προφήτης” δημιούργησε τομή στην ελληνική δισκογραφία παντρεύοντας τον ήχο του τελευταίου με τη ροκ-ψυχεδέλεια και τον αυτοσχεδιασμό. Στο «EN’ORESI» FESTIVAL ο Μπάμπης Παπαδόπουλος σε ένα απίστευτο one man show με τις κιθάρες, τις πενταλιέρες και τους μίκτες του θα μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που συνδυάζει λαικά, ρεμπέτικα, τζαζ και μπλουζ με τον πιο μίνιμαλ και σύγχρονο τρόπο.   

Την Άννα Μπουρμά την γνωρίσαμε δίπλα στον Γιώργο Νταλάρα να τραγουδά το “Ζειμπέκικο κορμί σου”, αλλά και από το τραγούδι του Νίκου Ζούδιαρη “Φυσαλίδα”. Στο «EN’ORESI» FESTIVAL θα μας μαγέψει με την μοναδική φωνή της και με το ανανεωμένο καλοκαιρινό της πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τραγούδια από τον πρώτο προσωπικό της δίσκο “Τα Ρόδα Της Αυλής”, από όπου έχει ξεχωρίσει το ντουέτο της με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα “Ονειροπόλος” αλλά και αγαπημένα τραγούδια της Χαρούλας Αλεξίου, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του Σωκράτη Μάλαμα, του Ορφέα Περίδη, της Ελένης Τσαλιγοπούλου κα.   
 
ΣΙΝΕΜΑ:   
Νιαγάρας. Η γυναίκα που έκανε μότο ότι οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές, η διαχρονική σεξοβόμβα Marilyn Monroe, σε μία ταινία φιλμ νουάρ του 1953, η οποία ξαναπαίζεται με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο της πρωταγωνίστριας. Η ταινία αυτή έκανε διάσημους τους καταρράκτες κι έδωσε στην Monroe τον πρώτο μεγάλο κινηματογραφικό της ρόλο, ως μοιραία γυναίκα- τι άλλο;

πηγή: monopoli.gr