«Η Σύρος είναι πρωτεύουσα της κομψότητας και της αρχοντιάς. Ποιος αλήθεια θα φανταζόταν ότι θα συναντούσε τον κόσμο αυτό φυτεμένο σ’ ένα βραχονήσι του Αιγαίου!» Αυτά τα λόγια επέλεξε ο περιηγητής του 20ου αιώνα Θεόφιλος Γκοτιέ, για να περιγράψει τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων...  

Σε αυτό το νησί και συγκεκριμένα στο θέατρο Απόλλων, που αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, θα πραγματοποιηθεί για όγδοη συνεχή χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων.  

Η μουσική αυτή γιορτή, ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια, χάρη στην αγάπη τεσσάρων φίλων για την κλασική μουσική και το πολιτιστικό τους όραμα, το οποίο και τους οδήγησε σε ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, εγκαινιάστηκε το 2004 στην «Αρχόντισσα των Κυκλάδων» - όπως αποκαλούν τη Σύρο οι κάτοικοι του νησιού - από τους Φώτη Καραγιαννόπουλο, Κώστα Φωτόπουλο, Γιώργο Φουφόπουλο και τον βιολονίστα Γιάννο Μαργαζιώτη, πρώτο κορυφαίο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ.  

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, το φεστιβάλ υποδέχτηκε διεθνούς φήμης μουσικά σύνολα και καταξιωμένους σολίστ όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Philippe Graffin, Stephan Picard, Per Enocsson, Nobuko Imai, Hariolf Schlichtig, Diemut Poppen, Leo Winland, Νικόλας Καβάκος, Bruno Weinmeister, Michael Wolf, Thierry Barbé, Σπύρος Μουρίκης, Radovan Vlatcovic, Hector Mc Donald, Κώστας Κοτσιώλης, Δημήτρης Σγούρος, Γιάννης Βακαρέλης, Clair Desert, Katrine Gislinge, Έλενα Κελεσίδη, Δημήτρης Πλατανιάς, Royal Danish Orchestra, Εθνική Λυρική Σκηνή, Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Michelangelo string quartet, New Hellenic quartet, Storioni trio, Artis piano trio κ.α.


Πηγή: protothema.gr