Αρχόντισσες ή πριγκίπισσες, ιέρειες ή θεραπεύτριες και μάγισσες, γυναίκες με κύρος γένους ή γνώσης, ντόπιες που ξεχώρισαν ή άλλες που παρέλαβαν και υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών. Τον ρόλο των γυναικών στις κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου θα επιδιώξει να φωτίσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στη νέα αρχαιολογική έκθεση που θα οργανώσει τον Δεκέμβριο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Ιταλική Πρεσβεία και την Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Στο αφιέρωμα «Οι Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας» θα παρουσιαστούν 20 περίπου σύνολα από ταφές γυναικών από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία, τα οποία με τα πλούσια κτερίσματα και τις συγγένειες που διαφαίνονται στα ταφικά έθιμα, αναδεικνύουν το γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές, υψηλού κύρους στις κοινωνίες τους, πρέπει να υπήρξαν φορείς μεταφοράς πολιτισμικών και ιδεολογικών στοιχείων.

Η έκθεση προβλέπεται να διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2013 και την επιμέλειά της υπογράφουν ο καθηγητής και διευθυντής του ΜΚΤ Νίκος Σταμπολίδης και η αρχαιολόγος Μιμίκα Γιαννοπούλου.

πηγή: athinorama.gr