Ένα σημαντικό μουσικό γεγονός θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 24/9 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Για μια βραδιά, η ελληνική μουσική και ιστορία διασταυρώνεται με την παραδοσιακή, εκκλησιαστική μουσική της Ρωσίας, γεγονός που συντελείται μέσα από έργα δύο σημαντικών συνθετών με κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο: Το μνημειώδες έργο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη βασισμένο σε ποίηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη πρόκειται να παρουσιαστεί κάτω από τον Παρθενώνα μαζί με τις συνθέσεις «Stabat Mater» και «Song of Ascent» του σημαντικού σύγχρονου Ρώσου συνθέτη Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ.   

Το «Άξιον Εστί» αφορά την ιστορία του έθνους και χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη: «Η Γένεσις», «Τα Πάθη», «Δοξαστικόν», ενώ στην εσωτερική δομή του υπάρχουν επίσης τρία στοιχεία: η αφήγηση, ο ύμνος και η χορωδία. Ο Σταύρος Ζαλμάς θα είναι και αφηγητής του πεζού κειμένου, ο Δημήτρης Καβράκος θα ερμηνεύσει τους ύμνους και ο Μάριος Φραγκούλης (σολίστ) τα χορωδιακά τμήματα.   

Τα έργα του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ που θα ακουστούν είναι τα «Stabat Mater» (για soprano, mezzo ορχήστρα και χορωδία), «Song of Ascent» (συμφωνία για ορχήστρα και χορωδία), μία άρια από τα Κατά Ματθαίον Πάθη και μία άρια από το Ορατόριο των Χριστουγέννων. Σολίστ: Svetlana Kasyan και Μαρίτα Παπαρίζου.  

Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, η Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών (μαέστρος: Σταύρος Μπερής), η Μικτή Χορωδία ΔΕΗ (μαέστρος: Κωστής Κωνσταντάρας), η Χορωδία «Αmbitus» του Λεοντείου Λυκείου (μαέστρος: Κατερίνα Βασιλικού) και Σολίστ παραδοσιακών οργάνων (διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός).   

Τα έσοδα της συναυλίας θα διετεθούν στο Κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων «Όασις».