Στον μεγάλο Eλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο είναι αφιερωμένο το 36ο Φεστιβάλ Διεθνούς Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας espresso. «Ο αείμνηστος Θεόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες στο κινηματογραφικό στερέωμα του 20ού αιώνα» δήλωσε ο Σερζ Λολίκ, ο πρόεδρος του 36ου Φεστιβάλ Διεθνούς Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ελληνα δημιουργού.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, με τον «ποιητή των εικόνων», όπως αποκαλούν διεθνώς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, επρόκειτο να κάνουν μια ταινία που θα ήταν συμπαραγωγή του Καναδά και της Ελλάδας.

Η αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε προχθές με την κινεζική ταινία «Ενας κροκόδειλος του εκατομμυρίου» . Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, που είναι σε εξέλιξη, έχουν ενταχθεί οι προβολές των ελληνικών ταινιών «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου, «Η Πόλη των Παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα και η ιταλοελληνική παραγωγή «Διαμέρισμα στην Αθήνα» του Ρουτζέρο Ντιπάολα.

Περιλαμβάνει ακόμα ταινίες και ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο εκτός συναγωνισμού, αφιερώματα και μικρό φεστιβάλ κινηματογράφου των φοιτητών του Καναδά.

Στα επίσημα εγκαίνια παραβρέθηκαν πολλές προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου. Ανάμεσά τους ο διάσημος ηθοποιός του Κεμπέκ Μισέλ Κοτέ, η δημοτική σύμβουλος του δήμου του Μόντρεαλ, υπεύθυνη για τον Πολιτισμό Ελεν Φωτόπουλος, ο διευθυντής καλλιτεχνικής φωτογραφίας Γιώργος Γιαννέλης κ.ά.

Βέβαια, οι εκδηλώσεις και τα αφιερώματα στον αδικοχαμένο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο δεν έχουν τέλος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθιέρωσαν το 2012 διεθνές βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος», ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Ελληνα δημιουργού. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.