Σε 850 περίπου ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των εκθεμάτων που παρουσιάζονται στο εκθεσιακό κτήριο του Βερολίνου Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου. Τα αρχαιολογικά εκθέματα προέρχονται από μουσεία της Γερμανίας, της Ιταλίας του Βατικανού, της Γαλλίας και προπαντός της Ελλάδας.

Τα 2/3 αυτών, 564 στον αριθμό, έχουν σταλεί από την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν πρωτοφανή αριθμό αρχαιολογικών ευρημάτων που στέλνεται εκτός συνόρων, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με την ως τώρα πρακτική δανεισμού. Το παράδειγμα του Βερολίνου δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη DW ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, ανακοινώνοντας, λίγο πολύ, μία αλλαγή στην εξωτερική πολιτιστική πολιτική, με εξωστρεφή τάση.

«Ο πολιτισμός μας είναι το ισχυρό μας όπλο, είναι ο καλύτερος πρεσβευτής που έχουμε για να πείσουμε τους εταίρους μας και να πετύχουμε την ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπιστίας. Αυτός είναι ο στόχος στον οποίο θα επιμείνουμε, πηγαίνοντας τις εκθέσεις των κινητών μας μνημείων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.


Πηγή: skai.gr