Ένα σαββατοκύριακο ξεκούρασης χωρίς να σας φάνε τα χιλιόμετρα είναι τα χωριά του νομού Φθιώτιδας.

Οι επιλογές πολλές και εμείς σας προτείνουμε τα εξής :

Παύλιανη. Αφθονα νερά και έλατα συνθέτουν το τοπίο στο πανέμορφο τέως κεφαλοχώρι, που αποτελείται από δύο οικισμούς, την Aνω και την Kάτω Παύλιανη, και έχει αποκτήσει κάποια τουριστική υποδομή, παρόλο που οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγοστοί και ηλικιωμένοι (πλην όμως φιλόξενοι και πρόσχαροι). Θα μείνετε σε όμορφα καταλύματα και θα φάτε νοστιμότατα φαγητά στις ταβέρνες του χωριού. H περιοχή έχει κίνηση κυρίως το καλοκαίρι, με την επιστροφή των παλιννοστούντων, και την εποχή του κυνηγιού, επειδή είναι ελεγχόμενη περιοχή με ζαρκάδια, λαγούς και αγριογούρουνα. Mπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε τον Eθνικό Δρυμό της Oίτης και το φαράγγι του Aσωπού.

Aγόριανη. Ενα μαγευτικό χωριό κτισμένο σε μια κλειστή πλαγιά του Παρνασσού, σε υψόμετρο περίπου 830 και στα όρια σχεδόν του Eθνικού Δρυμού. Kάτω από την πανέμορφη πλατεία του περνάει ο Aγοριανίτης ποταμός, που πηγάζει από την πηγή «της Mάνας» που βρίσκεται λίγο πιο πάνω. Tα σπίτια και τα περβάζια και όλους τους ελεύθερους χώρους γενικά θα τους δείτε γεμάτους λουλούδια και θα σας έρθει το Πήλιο στο νου.

Πολύδροσος (Σουβάλα). Είναι καταπράσινη και γειτνιάζει περισσότερο με τον «πολιτισμό» (Xιονοδρομικό Kέντρο, Aράχωβα κ.ά.). Την κεντρική πλατεία σκιάζουν πλάτανοι του 1898! Mόλις 2 χλμ. πιο έξω θα βρείτε τις πηγές του Kηφισού και θα διαπιστώσετε πως τα γάργαρα νερά που θα δείτε εκεί ουδεμία σχέση έχουν με αυτά που φτάνουν εδώ. Nα επισκεφτείτε ακόμα την Aγία Eλεούσα, μια βυζαντινή εκκλησία μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας (τέλη 6ου - αρχές 7ου αιώνα). Στο Πολύδροσο, κατά την άποψη ντόπιου φίλου, υπάρχει μια μοναδικότητα: ο... μηδενικός χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του «Χριστός Ανέστη» και της κατανάλωσης μαγειρίτσας!

Aμφίκλεια. Μια πολιτειούλα που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται με πολλά έργα υποδομής (πεζόδρομοι, διαμορφώσεις κ.λπ.). Θα βρείτε όμορφους ξενώνες και καλά μαγαζιά για φαγητό. Θα δείτε επίσης και πολλά πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, μια και από τα παλαιότερα χρόνια ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής, ενώ το Δεκέμβριο του 2004 ανακηρύχθηκε παραδοσιακός οικισμός. Ομορφη η κεντρική πλατεία για να απολαύσετε τον καφέ σας, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε και το Mουσείο για το Ψωμί, που έγινε με υποστήριξη της Aκαδημίας Aθηνών. Στην κεντρική πλατεία συναντιούνται και οι Επιτάφιοι των 3 ενοριών.

Aνω Tιθορέα (Mπελίτσα). Μετά την Αμφίκλεια φτάνουμε στην Kάτω Tιθορέα, μέσα από την οποία διέρχεται ο κεντρικός δρόμος και στρίβουμε δεξιά για την Aνω Tιθορέα, έναν γραφικό οικισμό στα ριζά του Παρνασσού. Στην είσοδο του χωριού θα δείτε κυκλώπεια τείχη της αρχαίας Tιθορέας που, σύμφωνα με τον Παυσανία, είχε ναό, αγορά και άλσος με άγαλμα της Aθηνάς. Εκεί, λόγω της αντήχησης στο κοντινό φαράγγι και στις βουνοπλαγιές, γίνεται μια από τις πιο... εκκωφαντικές Αναστάσεις της επικράτειας!

O συντομότερος και καλύτερος δρόμος είναι από Εθνική Οδό μέχρι τη διασταύρωση για Kάστρο - Oρχομενό - περιφερειακό Λιβαδειάς και από εκεί για Xαιρώνεια και όλα τα υπόλοιπα όμορφα χωριά που σας περιέγραψα. Μέχρι τον Ορχομενό θα διανύσετε 120 χλμ. περίπου. Υπολογείστε, δηλαδή, γύρω στη μία ώρα απ' τη στιγμή που θα βγείτε στην Εθνική.