Αν μη τι άλλο το φεστιβάλ Βενετίας τιμά τους καλλιτέχνες που πεθαίνουν. Εκτός από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο για τον οποίο διοργανώθηκε μια λιτή τελετή στο ξενοδοχείο Exelsior την περασμένη Δευτέρα, χθες σειρά είχε ο χιλιανός σκηνοθέτης Ραούλ Ρουίζ που πέθανε στο Παρίσι πριν από έναν χρόνο. Η ταινία που ο Ρουίζ προετοίμαζε λίγο πριν πεθάνει σκηνοθετήθηκε από μια Χιλιανή σκηνοθέτιδα την Βαλέρια Σαρμιέντο και χήρα του Ραούλ Ρουίζ, λέγεται «Οι γραμμές του Γουέλινγκτον» («Linhas de Wellington») και προβάλλεται εντός συναγωνισμού στην Μόστρα.

Βασικός κορμός της ιστορίας που εκτυλίσσεται το 1810 είναι η απόφαση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη να εισβάλλει με τον στρατό του στην Πορτογαλία, όπου όμως τον περίμενε ο αγγλοπορτογαλλικός στρατός με διοικητή τον βρετανό στρατηγό Γουέλινγκτον.

Η Σαρμιέντο γύρισε ένα πληθωρικό έπος 151 λεπτών σε μια προσπάθεια να δώσει μια γενικότερη εικόνα της εποχής και όχι να περιοριστεί στις σκηνές μαχών. Η καθημερινότητα των Πορτογάλων, η θέση της γυναίκας στον πόλεμο αλλά και η ομορφιά του πορτογαλικού υπαίθρου καταλήγουν σε ένα σύνολο που παρακολουθείται με ενδιαφέρον μεν αλλά χωρίς να αποτελεί κάτι το αξέχαστο.
Στο πλούσιο, διεθνές καστ της ταινίας βρίσκουμε τον Ματιέ Αλμαρίκ, την Μαρίσα Παρέδες και τον Μελιβίλ Πουπό που υποδύεται τον στρατάρχη Μασενά που ηγείτο των Γάλλων στην εισβολή.

Όσο για τον στρατηγό Γουέλινγκτον, αυτός φέρει την μορφή του αμερικανού ηθοποιού Τζον Μάλκοβιτς ο οποίος υπήρξε στενός φίλος του Ρουίζ μετά την συνεργασία τους στον «Ξανακερδισμένο χρόνο» του Μαρσέλ Προυστ αλλά και στον «Κλιμπτ».

πηγή: tovima.gr