Αύξηση στην πληρότητα των παραγωγών της, από 75 έως και 100%, αλλά και μεγάλη διείσδυση σε ένα νέο κοινό κατάφερε να πετύχει η Εθνική Λυρική Σκηνή την περασμένη χρονιά, δήλωσε μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μύρωνας Μιχαηλίδης κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος. Έκανε λόγο για ανατροπή του αρνητικού ισοζυγίου καθώς όπως είπε δεν παράγεται νέο έλλειμμα και τόνισε πως «Με τα εισιτήριά μας κάναμε τις παραγωγές μας» καθώς το συνολικό κόστος παραγωγής των 3.362.427 ευρώ προήλθε από τις πωλήσεις των εισιτηρίων που ανήλθαν στα 3.009.709 ευρω.

Το φετινό πρόγραμμα κάνει έναρξη στις 19 Οκτωβρίου με την «Μανόν Λεσκό» του Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη Τζαν Κάρλο Ντελ Μόνακο και σκηνικά Νίκου Πετρόπουλου. Συνεχίζεται το Δεκέμβριο με τον επιτυχημένο Μαγικό αυλό του Μότσαρτ σε σκηνοθεσία του Αρνώ Μπερνάρ. Το Μάρτιο ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος θα παρουσιάσει τον ατμοσφαιρικό Βέρθερο του Μασνέ, ενώ την περίοδο του Πάσχα θα παρουσιαστεί η Καβαλλερία Ρουστικάνα του Μπασκάνι, η υπόθεση της οποία διαδραματίζεται την Κυριακή του Πάσχα, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη. Το καλοκαίρι στο Ηρώδειο εκτός από τον Ιπτάμενο Ολλανδό, θα παρουσιαστεί η Μαντάμ Μπατερφλάι του Πουτσίνι σε νέα παραγωγή σκηνοθετημένη από τον Ούγκο Ντε Άνα. 

Ο νέος σκηνοθέτης του θεάτρου, με περγαμηνές στο παιδικό θέατρο, Δημήτρης Καραντζάς θα σκηνοθετήσει την παιδική όπερα του Σύμουρ Μπάραμπ Η Κοκκινοσκουφίτσα, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Το Φεβρουάριο ο Πέτρος Ζούλιας θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην ΕΛΣ, την εμπνευσμένη από τις «
Χίλιες και μια νύχτες» οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Η Χαλιμά, ενώ το Μάιο θα παρουσιαστεί για δέκα παραστάσεις η Εύθυμη Χήρα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία την περασμένη σεζόν.

Το 
Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τον εμπνευσμένο Ρενάτο Τζανέλλα, θα παρουσιάσει τρεις νέες παραγωγές σε δική του χορογραφία: τον Καρυοθραύστη σε μουσική Τσαϊκόφσκι το Νοέμβριο, το Ταξίδι στην Αιωνιότητα σε μουσικές Καραΐνδρου και Βίλλα – Λόμπος το Φεβρουάριο, καθώς και τη Σταχτοπούτα σε μουσική Στράους Υιού τον Απρίλιο. 

Παράλληλα, θα συνεχιστούν με ιδιαίτερη ένταση οι καλλιτεχνικές δράσεις σε δρόμους πλατείες και απρόσμενα μέρη, ενώ η Όπερα της Βαλίτσας θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.


Πλούσιες θα είναι και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΕΛΣ. Σε 62 σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα ταξιδέψει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, ενώ το Όπερα Στούντιο θα συνεχίσει το έργο του με τους νέους τραγουδιστές της όπερας.


Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στους εορτασμούς του έτους Βέρντι και Βάγκνερ μ
ε τον Σικελικό Εσπερινό και τον Ιπτάμενο Ολλανδό και στο πλαίσιο του έτους Καλομοίρη θα παρουσιασθεί συναυλία με αποσπάσματα από το οπερατικό έργο του μεγάλου Έλληνα σύνθετη.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα παρουσιαστεί ο 
Σικελικός Εσπερινός,το ιδιαίτερο, σκοτεινό έργο που κατάφερε να καταξιώσει τον Βέρντι στην Όπερα του Παρισιού, όπου έκανε πρεμιέρα το 1855. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης, ενώ τη σκηνοθεσία θα αναλάβει ο Ρενάτο Τζανέλλα. Τον Ιούνιο του 2013, ο διεθνώς καταξιωμένος έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Κόκκος θα σκηνοθετήσει στην σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, τον Ιπτάμενο Ολλανδό, μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Βάγκνερ. 

Παράλληλα με την συναυλία της 23ης Μαρτίου 2013, η ΕΛΣ συμμετέχει στους εορτασμούς για το έτος
Μανώλη Καλομοίρη, το οποίο πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση των 50 ετών από τον θάνατο του. Στην συναυλία της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το οπερατικό έργο του θεμελιωτή της Εθνικής Μουσικής Σχολής.


Πηγή: skai.gr