Η ταινία Pieta του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Κιμ Κι Ντουκ κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.  Πρόκειται για μία βίαιη ταινία που περιγράφει τη σχέσης ενός σκληρού, αλλά εξαρτημένου νεαρού και μιας μυστηριώδους ηλικιωμένης γυναίκας που υποστηρίζει πως είναι η μητέρα του.   

Το Ασημένιο Λιοντάρι σκηνοθεσίας κέρδισε ο Πολ Τόμας Άντερσον για την ταινία The Master, ενώ οι αμερικανοί ηθοποιοί Χοακίν Φοίνιξ και Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν μοιράστηκαν το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τη συγκεκριμένη ταινία, που σκιαγραφεί την αρχή μίας αίρεσης, παρόμοιας με τη Σαϊεντολογία.  

«Ευχαριστώ πολύ. Μόλις πριν από πέντε λεπτά κατέβηκα από το αεροπλάνο. Φόρεσα το κοστούμι μου μέσα στην τουαλέτα» είπε αστειευόμενος ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, παραλαμβάνοντας το βραβείο. Δικαιολογώντας την απουσία του συμπρωταγωνιστή του είπε: «Ο Χοακίν Φοίνιξ είναι μια δύναμη ζωής, αδάμαστη». 

Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού απονεμήθηκε στην ισραηλινή Χαντας Γιαρόν για το ρόλο της στην ταινία Fill the Void.  

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής κέρδισε ο αυστριακός σκηνοθέτης, Ούρλιχ Ζάιντλ για το Paradise: Glaube.

Βραβείο σεναρίου απονεμήθηκε στον Ολιβιέ Ασαγιας για το πολιτικό του δράμαApres Mai που εξετάζει τα γεγονότα μετά τον Μάη του 1968.  

Βραβείο καλύτερης τεχνικής συνεισφοράς απονεμήθηκε στον Ιταλό σκηνοθέτη Ντανιέλε Τσίπρι για το E stato il figlio.   

Το βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για καλύτερο νέο ηθοποιό κέρδισε ο Φαμπρίτσιο Φάλτσο για τις ταινίες E stato il figlio και Bella Adormentata.  

Διάκριση και για την Ελλάδα  
Το βραβείο EUROPEAN FILM AWARDS 2012 για καλύτερη μικρού μήκους ταινίας απέσπασε η μοναδική ελληνική συμμετοχή στη Μόστρα.  

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης βραβεύτηκε για την ταινία «Τίτλοι Τέλους» με θέμα τον νόμο 2946/2001 που αφορά την απαγόρευση υπαίθριας διαφήμισης.  

Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία του Ζώη: η πρώτη με τίτλο «Casus Belli» είχε επίσης κάνει πρεμιέρα στη Μόστρα.  
Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει την ταινία στις 26 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των προβολών του 18ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», το οποίο θα διεξαχθεί από τις 19-30 Σεπτεμβρίου.

πηγή: in.gr