Με την αξιόλογη θεατρική παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ της Κρήτης, θα συνεχιστεί την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 το φετινό 31ο Φεστιβάλ Πάτρας-Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Οι δυο προγραμματισμένες παραστάσεις θα δοθούν στις 21.00 στο Ρωμαϊκό Ωδείο ενώ η προπώληση των εισιτηρίων που κοστίζουν 15 ευρώ και 12 ευρώ για παιδιά έως 12 ετών και άνεργους έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα και πηγαίνει πολύ καλά.

Οι «Όρνιθες» αποτελούν μία από τις ωραιότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη που φέτος το καλοκαίρι έχει ανέβει από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, με την αξέχαστη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη, χορογραφίες του Κυριάκου Κοσμίδη, φωτισμούς του Γιώργου Τέλλου, μουσική επιμέλεια και διδασκαλία του Αλέξιου Πρίφτη και κοστούμια των Βάλιας Μαργαρίτη και Μανόλη Παντελιδάκη.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Πεισθέταιρου εμφανίζεται ο δημοφιλής ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος που κατάγεται ως γνωστό από τη Ζήρεια του Αιγίου (στην τηλεόραση τον είδαμε τελευταία στο σήριαλ του Mega «Με λένε Βαγγέλη») ενώ μαζί του συμπρωταγωνιστεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο ρόλο του Ευελπίδη. Ακόμη παίζουν οι Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Σωκράτης Πατσίκας, Αγορίτσα Οικονόμου, Σταύρος Σιόλας, Μάρα Βλαχάκη και ο Προκόπης Αγαθοκλέους.

Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη παρουσιάσθηκαν το 414 π.Χ. στα Διονύσια, χαρίζοντας στον δημιουργό της το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε τους «Όρνιθες» απογοητευμένος από την τροπή τουΠελοποννησιακού Πολέμου. Με το μεγάλο αυτό έργο, ο Αριστοφάνης βρίσκει την ευκαιρία να διακωμωδήσει τους συκοφάντες και τους κόλακες του δήμου, καθώς και τις θεωρίες για νέα πολιτεύματα. Το έργο πραγματεύεται τη φυγή δυο ανθρώπων από την τυραννία του κόσμου στο βασίλειο του παραμυθιού και συνενώνει την φαντασία με την ποίηση.

Σημείωμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Μιχάλη Αεράκη

«Όταν το 2000 με πολύ μεγάλη ευθύνη ανέλαβα την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης, ένα από τα όνειρά μου, περίπου σαν την ουτοπία που πραγματεύεται ο Αριστοφάνης στη θεατρική μας παράσταση «Όρνιθες», ήταν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης να «παίξει» σε ένα από τα πιο ιστορικά θέατρα παγκοσμίως αλλά και με ιδιαίτερη βαρύτητα στον πολιτισμό μας που είναι η Επίδαυρος.

Ακόμα και τώρα που το σκέφτομαι, μου φαίνεται απίστευτο. Όμως το όνειρο ξεδιάλυνε και είναι πια μια πραγματικότητα.

Στην ανοδική πορεία του Θεάτρου μας, έχουν βοηθήσει οι υπογραφές όλων των καλλιτεχνικών συντελεστών που έχουν περάσει και υπηρετήσει με αυταπάρνηση και ζήλο όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν βοηθήσει όλα τα Διοικητικά Συμβούλια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μπροστάρη το Δήμο Χανίων, το Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό του Θεάτρου μας και πάνω απ' όλα το κοινό, όχι μόνο της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω την ANEK LINES που όλα αυτά τα χρόνια ως Χρυσός Χορηγός μας, μας παρείχε κάθε δυνατή διευκόλυνση. Άλλες τοπικές επιχειρήσεις όπως το ΙΝΚΑ Χανίων, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων αλλά και πλήθος άλλων μικρών τοπικών επιχειρήσεων, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ολόκληρου του νησιού μας για την πολύτιμη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η βοήθεια χορηγών που κατά καιρούς μας στηρίζουν όπως: ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς αλλά και οι τηλεοπτικοί σταθμοί STAR, ΕΡΤ, η ΕΡΑ ΔΙΚΤΥΟ κ.α.

Το μεγάλο μας στοίχημα που ήταν η αξιοπιστία σε κάθε παραγωγή μας και σε κάθε άλλη ενέργειά μας με το κοινό έχει κερδηθεί.

Δεν επαναπαυόμαστε, δεν θριαμβολογούμε, γιατί η σεμνότητα και η ευθύνη είναι και πρέπει να παραμείνει ο οδηγός μας.

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε με την παρουσία σας».

Η πρεμιέρα της παράστασης έχει γίνει στα Χανιά, στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου στις 2,3,4 και 5 Ιουλίου 2012. Η παράσταση παίχθηκε και στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 10 και 11 Αυγούστου και στο Ηρώδειο το τριήμερο 26, 27 και 28 Αυγούστου 2012. Μετά την Πάτρα οι «Όρνιθες» του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης θα παιχθούν και στο θέατρο Κάστρου της Καλαμάτας στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 15€

Παιδικό έως 12 ετών, Άνεργοι : 12€

Πηγή: dete.gr
TAGS