Με μια ειδική προβολή της ταινίας «Η διαίρεση της Κύπρου» των Α. Αποστολίδη και Γ. Αβέρωφ αρχίζουν την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου οι προβολές των ταινιών του δικτύου ντοκυμαντέρ CineDoc. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή την έκθεση «Δύο φορές Ξένος» που θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο από τις 19 Σεπτεμβρίου ως τις 25 Νοεμβρίου.  

Από την έκρηξη της διακοινοτικής βίας το 1963 στο πραξικόπημα του 1974 και την τουρκική εισβολή, 180.000 Ελληνοκύπριοι και 50.000 Τουρκοκύπριοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κύπριοι και από τις δύο κοινότητες αφηγούνται τα γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή τους, και τις μαρτυρίες τους πλαισιώνουν συνεντεύξεις με ειδικούς καθώς και σπάνιο αρχειακό υλικό.  

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ιστορικούς Σία Αναγνωστοπούλου(Πάντειο Πανεπιστήμιο), Αϊχάν Aκτάρ (Πανεπιστήμιο Μπιλγκί, Κωνσταντινούπολη) και Χάρη Τζήμητρα (Δ/τή του Νορβηγικού Ερευνητικού Ινστιτούτου PRIO στην Κύπρο). Συντονίστρια θα είναι η ιστορικός Χριστίνα Κουλούρη του Παντείου Πανεπιστημίου.  

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης θα είναι το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ αυτή θα είναι μια ειδική προβολή του CineDoc καθώς η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου με την προβολή της ταινίας «Encardia, η Πέτρα που χορεύει» μαζί με μια συναυλία των Encardia στο αίθριο του Γαλλικού στη συνέχεια.  

Οι ταινίες του CineDoc θα προβάλλονται επίσης στον κινηματογράφο Δαναό (Κηφισίας και Πανόρμου, Αθήνα), στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα Παύλος Ζάννας και Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), στα Χανιά (Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και Cine-Μαθήματα), στην Πάτρα (Θέατρο Λιθογραφείο) και στη Λευκωσία (Brave New World).

πηγή: tovima.gr