Diana Vishneva (Νταϊάνα Βίσνιεβα) μετά την πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη και τις παραστάσεις στη Μόσχα και τη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα όπου θα παρουσιάσει την τελευταία της παραγωγή «Dialogues» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 28 & 29 Σεπτεμβρίου.

Mια νέα παραγωγή που καταγράφει την εξέλιξη του μοντέρνου χορού στη διάρκεια του 20ού και 21ου αιώνα μέσα από τις δημιουργίες τεσσάρων χορογράφων από διαφορετικές γενιές και διαφορετικού φύλου:
Martha Graham «Errand into the Maze», χορογραφία του 1947 Dialogue Παγκόσμια πρεμιέρα και χορογραφίες των Paul Lightfoot και Sol Leon στο Subject to Change

Σπουδάστρια ακόμη στην Ακαδημία Vaganova η Diana Vishneva εμφανιζόταν στο Θέατρο Mariinsky. Έχει χορέψει στα μπαλέτα των Petipa, Fokine, Balanchine, Neumeier, Aston, McMillan, Alonso, Grigorovich, Bejart, Petit, Preljocaj και Ratmansky ως και χορογραφίες των Nureyev, Makarova, Malakhov και Bart. 
Επίσης έχει χορέψει όλους τους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου στο Mariinsky, το Bolshoi, τη Metropolitan Opera, το Royal Opera House – Covent Garden, το Κρατικό Μπαλέτο της Βαυαρίας, την Κρατική Όπερα του Βερολίνου, το Θέατρο La Scala του Μιλάνου, την Όπερα του Παρισιού, το ABT και έχει συνεργαστεί με το συγκρότημα της Martha Graham και του Edouard Lock. 

Εκτός από τις μεγάλες διεθνείς εμφανίσεις της και συνεργασίες με τα μεγαλύτερα μπαλέτα στον κόσμο έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και τίτλους όπως: “People’s Artist of Russia”, “State Prize of Russia”, “The Divine Prize”, “The Golden Sofit”, “Benois de la Danse”, “The Best Dancer of Europe”, “Queen of Dance”, “Ballerina of the Decade” και έχει πάρει 4 φορές το “Golden Mask”. 

Το 2010 δημιούργησε το ίδρυμα με το όνομά της που ως σκοπό έχει την προώθηση του μπαλέτου, δημιουργώντας νέες παραγωγές – προγράμματα για τη βοήθεια των ηλικιωμένων χορευτών.
Prima 

Για την Diana Vishneva έγραψαν:
«Η Diana Vishneva είναι η πλέον πλήρης, ταλαντούχα και προικισμένη μπαλαρίνα στον κόσμο σήμερα».
New York Observer 

«Διαθέτει λεπτή χάρη, ατσάλινη θέληση, φυσική δύναμη που μαζί με τα εξαιρετικά άκρα της εντυπωσιάζουν το θεατή. Η Diana διακρίνεται από ανεξάντλητη ενέργεια, τέλεια ρυθμικότητα και άψογη θεατρικότητα»…
«Φέρνει στους ρόλους της προσωπική χάρη και ομορφιά και έχει πληρότητα στο χορό της όσο καμία άλλη μπαλαρίνα σήμερα. Με τα επαναλαμβανόμενα άλματά της, τα διασταυρούμενα πόδια της και τις κατακόρυφες ανυψώσεις της, το σώμα της κυριολεκτικά ίπταται».
New York Times 

«Η συναρπαστική ομορφιά και η εξαιρετική ευκαμψία κάνουν την Diana Vishneva ένα θαύμα του μπαλέτου». 
New York Time Out 

«Η διαφορετική ερμηνεία της ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή για μένα. Μετά τη συνεργασία μας στο Αμβούργο θέλω να δημιουργώ πάντα κάτι καινούριο γι’ αυτήν».
John Neumeier 

«Από την πρώτη στιγμή που συνεργαστήκαμε με την Diana Vishneva ως χορογράφοι του NDT ο Paul κι εγώ, αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για μια μπαλαρίνα με ευθύτητα, εξυπνάδα και ικανότητα. Το έργο “Subject to Change” ήταν το τέλειο γι’ αυτήν». 
Sol Leόn 

Προικισμένη μπαλαρίνα, λεπτή χάρη, ατσάλινη θέληση, φυσική δύναμη, συναρπαστική ομορφιά και εξαιρετική ευκαμψία. Μια μπαλαρίνα με ευθύτητα, εξυπνάδα και ικανότητα. 
Και είναι μερικοί από τους ενθουσιώδεις χαρακτηρισμούς που έχουν αποδώσει τόσο τα Μ.Μ.Ε όσο και διάσημοι δημιουργοί στο αστείρευτο ταλέντο της μεγάλης χορεύτριας της παγκόσμιας σκηνής Diana Vishneva. Η οποία μετά τον Nureyev και τον Baryshnikov έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα όρια του μπαλέτου χαρακτηριζόμενη σύμφωνα με τους New York Times «Θεά του Χορού», Prima Ballerina assoluta – Principal Dancer των μεγαλύτερων μπαλέτων (Mariinsky – ABT – La Scala). 

To πρόγραμμα της παράστασης 

• ERRAND INTO THE MAZE /One act ballet
(βασισμένο στον Ελληνικό μύθο Αριάδνη & Μινώταυρος)
Χορογραφία: Martha Graham
Μουσική: Gian Carlo Menotti
Χορεύουν: Diana Vishneva
Abdiel Cedric Jacobsen (Martha Graham Dance Company) 

• DIALOGUE (Παγκόσμια Πρεμιέρα) /One act ballet
Χορογραφία: John Neumeier
Μουσική: Frederic Mompou
(Variations on theTheme by Chopin)
Πιάνο: Alexei Goribol
Χορεύουν: Diana Vishneva
Thiago Bordin (Hamburg Ballet) 

• SUBJECT TO CHANGE /One act ballet
Χορογραφία: Paul Lightfoot & Sol Leon
Μουσική: Franz Schubert’s Der Tod und das Madchen
“Andante con moto” ενορχηστρωμένο για
Ορχήστρα Δωματίου από τον Gustav Mahler
Χορεύουν: Diana Vishneva
Andrei Merkuriev (Bolshoi Theatre)
και χορευτές του Mariinsky Theatre 

Πηγή: in.gr