Μόλις ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του θεάτρου Ακροπόλ για την επόμενη σεζόν και η πρώτη αίσθηση είναι πως ο νεότατος επιχειρηματίας Φάνης Κιρκινέζος έχει επιλέξει μια σειρά παραστάσεων που θυμίζει Εθνικό θέατρο επί εποχής Νίκου Κούρκουλου.
Ξέρω, ακούγεται κάπως ντεμοντέ αυτό. Κι όμως, είναι μια σωστή –επιχειρηματικά όσο και καλλιτεχνικά- επιλογή. Το Εθνικό θέατρο, επί θητείας Γιάννη Χουβαρδά, έχει σαφώς ανοιχτεί (και, κατά τη γνώμη της γράφουσας, πολύ καλά έκανε) στον (μετα-)μοντερνισμό, μην όμως έχοντας μέχρι τώρα κάποιο άλλο θέατρο της πόλης να αποτελέσει τον αντίποδά του, υπερασπίζοντας το κάπως λησμονημένο τα τελευταία χρόνια «παλιό» αστικό ρεπερτόριο με παραστάσεις ικανές να γοητεύσουν τη μερίδα των πιο παραδοσιακών θεατρόφιλων.

Ίσως, λοιπόν, ακριβώς αυτό το κενό να έρχεται να συμπληρώσει το ανακαινισμένο Ακροπόλ, το οποίο, κόντρα στην κρίση, αποδείχθηκε πέρυσι μια αρκετά κερδοφόρα επιχείρηση, όπως παραδέχτηκε ο Φ. Κιρκινέζος για την προηγούμενη χρονιά, κατά την οποία ξεκίνησε τη λειτουργία του ιστορικού –από το 1941- θεάτρου με τον Διονύση Σαββόπουλο, τον «Ερωτόκριτο»  και τον «Ηλίθιο» δια χειρός Στάθη Λιβαθινού και πολλές ακόμη θεατρικές και μουσικές παραγωγές.

Πλούσιο ρεπερτόριο θα δούμε και φέτος, με κλασικά έργα του διεθνούς και του ελληνικού ρεπερτορίου: από τον «Επιθεωρητή» του Γκόγκολ μέχρι την επανάληψη του «Μεγάλου μας τσίρκου» του Καμπανέλη και από την «Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» του Μπρεχτ μέχρι τη «Μικρή μας πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ (νεανική σκηνή) και τον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα (παιδική σκηνή).

Προτείνοντας, πλέον, και μια μεταμεσονύκτια παράσταση για τους ξενύχτηδες θεατρόφιλους της Αθήνας (τη θεατρική εκδοχή της ξέφρενης σάτιρας του Μελ Μπρουκς «Frankenstein Junior») κι απλώνοντας τις δραστηριότητές τους στα θέατρα Ροές και Βασιλάκου του Κεραμεικού, ο Φ. Κιρκινέζος και οι συνεργάτες του δείχνουν να έχουν σοβαρούς στόχους και όλες τις καλές προϋποθέσεις για να τους υλοποιήσουν.

Ένα δυνατό επιτελείο έμπειρων αλλά και πολλά υποσχόμενων σκηνοθετών επανδρώνει τις έντεκα προγραμματισμένες παραγωγές: Σωτήρης Χατζάκης, Νίκος Μαστοράκης, Θανάσης Σαράντος, Σπύρος Ευαγγελάτος, Γρηγόρης Καραντινάκης, Σοφία Σπυράτου, Τάκης Τζαμαργιάς, Λίλλυ Μελεμέ, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Έρση Βασιλικιώτης και Πέτρος Ζούλιας. 

πηγή: athinorama.gr