Περισσότερες από 200 ελληνικές και 1.100 μικρού μήκους ταινίες υποβλήθηκαν φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ της Δράμας. Οι προκριματικές επιτροπές επέλεξαν, μετά κόπου, 84 για το ελληνικό και 55 για το ξένο διαγωνιστικό πρόγραμμα.
Είχε δίκιο λοιπόν ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Αντώνης Παπαδόπουλος, όταν την περασμένη Δευτέρα στην τελετή έναρξης μίλησε για «μεγάλη έκρηξη ποιότητας και ποσότητας». Και συνέχισε: «Με ρωτούν: πώς δικαιολογείται αυτό στον πάτο της κρίσης; Φαίνεται πως οι άνθρωποι βρίσκουν διέξοδο στην καλλιτεχνική δημιουργία».  

Το 35ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους (και 18ο Διεθνές) ολοκληρώνεται μεθαύριο Σάββατο με την απονομή των βραβείων. Ως τότε, το πλήθος των επισκεπτών, περισσότεροι από άλλες χρονιές, θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει πώς οι νέοι σκηνοθέτες αντιλαμβάνονται και καταγράφουν τη χώρα, τους ανθρώπους και τη δραματική αλλαγή των συνθηκών ζωής εν μέσω κρίσης. Ανεργία, άστεγοι, φτώχεια, έξαρση του εθνικισμού, οικογένεια, εργασιακές σχέσεις, «φακελάκια», job interviews είναι ανάμεσα στα θέματα στα οποία εστιάζουν το βλέμμα τους οι δημιουργοί.  

Στα παράλληλα προγράμματα εντάσσονται: αφιέρωμα στις Εθνικές Σχολές Κινηματογράφου της Σλοβακίας και της Ρουμανίας, η παρουσίαση της νεανικής ταινίας αποφοίτησης του Κριστιάν Μουνγκίου (1998), του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκθέσεις και λογοτεχνικά μεσημέρια κ.ά. 
 
πηγή: Καθημερινή