Ένας επιτελικός χάρτης που άλλαξε τη μοίρα των αντιμαχόμενων πλευρών, ένα τσαντάκι που στροβιλίστηκε μαζί με μια όμορφη κυρία που χόρευε βαλς, ένα νόμισμα που άλλαξε χέρια και κλείστηκε σε πορτοφόλια πλούσιων και φτωχών.
Αντικείμενα που συνόδευσαν τη ζωή των ανθρώπων και η πορεία τους στο χρόνο τα έφερε στα χέρια συλλεκτών θα έχει την ευκαιρία να δει το ευρύ κοινό στην έκθεση «Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης», που εγκαινιάστηκε στο κατάμεστο από κόσμο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Τα σπάνια εκθέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά, προέρχονται από τις συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, Οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, Άγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταμάτη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου & Λένας Χαΐτογλου και από Αρχείο του Δημοσιογραφικού Συγκροτήματος «Μακεδονία».

Ξεχωριστή και πρωτότυπη χαρακτήρισε την έκθεση ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας. «Προσεγγίζουμε την ιστορία μέσα από αντικείμενα στα οποία έχει ενσωματωθεί η μνήμη», υπογράμμισε. Την έκθεση διοργανώνει το ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Το συντονισμό του έργου ανέλαβαν από το Α.Π.Θ., οι καθηγητές Αλέξανδρος Γαρύφαλλος και Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου (που έχει και την ιδιότητα της συν-επιμελήτριας) και από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η διευθύντρια, δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Την έκθεση επιμελήθηκε, επίσης, η Περσεφόνη Καραμπάτη, ιστορικός-μουσειολόγος στο Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στην οποία οφείλεται και η μουσειολογική μελέτη. Στην πρώτη ενότητα της Έκθεσης παρουσιάζεται η πόλη ως ένα συλλεκτικό κομμάτι, μέσα από τις συλλογές των συλλεκτών. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται τα πρόσωπα της πόλης. Η Θεσσαλονίκη ως πόλη ανατολίτικη, ευρωπαϊκή, πολυεθνική, πολυπολιτισμική, νωχελική και ταυτόχρονα ορμητικά κοσμοπολίτικη, ξεδιπλώνει νήματα της Ιστορίας της από παλιά, φανερώνει τόπους, τοπία και ανθρώπους αναδεικνύει τη ζωή και τις σχέσεις τους, τις συνήθειες και τις νέες τους εμπειρίες, στην περίοδο 1869-1912 και στα δύσκολα χρόνια 1912-1917.

Η τρίτη ενότητα της έκθεσης έχει θέμα «Η δική μου Θεσσαλονίκη, η δική μας Θεσσαλονίκη». Προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων της πόλης μπλέκονται με τις ιστορίες της Θεσσαλονίκης και γίνονται η σύγχρονη πόλη, μας βοηθούν να αναστοχαστούμε πώς μεταλλάχθηκε, μας οδηγούν να σκεφτούμε πώς μπορεί να γίνει αυτή που της αξίζει. Το «παρών» στην έκθεση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αντιδήμαρχοι, καθηγητές πανεπιστημίου, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου. Η έκθεση είναι διαδραστική και υποστηρίζεται με οπτικοακουστικές παραγωγές. Τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.