Διπλή η παρουσία του εικαστικού Στέφανου Τσιβόπουλου αυτές τις μέρες στα πολιτιστικά δρώμενα Αθήνας και Ελευσίνας. «Το μέλλον αρχίζει εδώ» («The future starts here») είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται ως τις 14 Οκτωβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στο πλαίσιο των Αισχυλείων και «Ματιές στον Στέφανο Τσιβόπουλο» ονομάζεται η συρραφή τεσσάρων μικρού μήκους ταινιών που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Τσιβόπουλος και παρουσιάζει το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote στον Δαναό (η πρώτη προβολή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 29 του μηνός στις 18.00). 

Κοινός άξονας των τεσσάρων πειραματικών ταινιών είναι η θεματική τους: καταπιάνονται, από διαφορετικές οπτικές με την Ιστορία και τη σχέση του ανθρώπου μαζί της. Υβριδική δουλειά με ντοκιμαντερίστικο ύφος, οι ταινίες κρύβουν ιδέες και νοήματα που ενώνουν το παρόν με το παρελθόν: Το «Lost Monument» καταγράφει την ανακάλυψη ενός ιστορικού αγάλματος από διαφορετικά άτομα -συγκεκριμένα αφορά το άγαλμα του Αμερικανού προέδρου Χάρι Τρούμαν στο κέντρο της Αθήνας. 

Το «Land» τοποθετεί τρία πρόσωπα πάνω σε ένα κομμάτι γης να αναρωτιούνται για τις καταβολές της τοποθεσίας μέσα σε μία ατμόσφαιρα παραλόγου. Το «Untitled (The Remake)» χρησιμοποιεί πραγματικό αρχειακό υλικό της ΕΡΤ και καταγράφει όλη τη διαδικασία προετοιμασίας ενός δελτίου ειδήσεων στα τέλη του '60, τα χρόνια της χούντας. Τέλος το «Amnesialand» ασχολείται μυθοπλαστικά με την ανθρώπινη αδυναμία και καλεί το κοινό να θυμηθεί το παρελθόν και να προβλέψει το μέλλον.

Στο «The Future Starts Here» ο Τσιβόπουλος παρουσιάζει μια σειρά νέων έργων που αποτελούν αντίδραση στην τρέχουσα κοινωνικοπολιτική και οικονομική κρίση και δημιουργήθηκαν με το αίσθημα του κατεπείγοντος. Διαμορφωμένη ειδικά για τον τεράστιο χώρο αυτού του εγκαταλειμμένου βιομηχανικού συγκροτήματος, η έκθεση αποτελείται από δύο κύρια μέρη: το πρώτο ασχολείται με τη σύγχρονη κρίση μέσα από χωρικές εγκαταστάσεις που ενσωματώνουν το βίντεο, την πέρφορμανς, φωτογραφικά, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά αρχεία, ενώ το δεύτερο αναδεικνύει το φαντασιακό και το ποιητικό μέσω μιας ταινίας γυρισμένης στην Ελευσίνα. 

Η ταινία παρουσιάζεται τμηματικά σε διάφορα σημεία μέσα στον χώρο του Ελαιουργείου, όπου ο θεατής βρίσκεται σε αναζήτηση της αφήγησης, σαν ένας ταξιδιώτης μέσα στο χώρο και το χρόνο. Ένα εικαστικό γεγονός που οι φιλότεχνοι δεν πρέπει να χάσουν.

Οι δουλειές του εικαστικού ο οποίος ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας, Άμστερνταμ και Νέας Υόρκης, καθιστούν δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ ντοκουμέντου και καλλιτεχνικής κατασκευής αφού σκόπιμα οι βίντεο-αφηγήσεις του ακροβατούν μεταξύ κινηματογραφικής συνέπειας, ιστορικής αλήθειας και εικαστικής «ελευθερίας».

Προβολή ταινιών
29 Σεπτεμβρίου 2012
Δαναός 1, Λ. Κηφισίας 109, 210 6922655. Ώρα: 18.00. Είσοδος: 5 ευρώ.

Η έκθεση
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Πηγή: tovima.gr