Ακούς ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι. Τελειώ­νει και νιώθεις μέσα σου ευγενέστερος. Ξεπλένει από μέσα σου κάθε λαϊκισμό, κάθε ανελευθερία και ασχήμια.
Υπάρχει μια παράδοξη πράξη αντίστασης στα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Έρχονται σαν ένα γλυκό φως στο σκοτάδι για να γίνουμε πιο ταπεινοί, δηλαδή πιο ικανοί να συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον. Και πιο δυναμωμένοι απέναντι στην ασχήμια. 
Αντίσταση δεν είναι μόνον η μούντζα και η γροθιά. Απόδειξη: ο «Μεγάλος Ερωτικός» του ’72 είναι η κορυφαία καλλιτεχνική πράξη αντίστασης στην απαισίας μνήμης χούντα των συνταγματαρχών. 

Δεκαοκτώ χρόνια από το θάνατό του, σκέφτομαι ότι έζησε κι εργάστηκε σκληρά, με συνείδηση καταγωγής, ελεύθερο φρόνημα και γενναιοδωρία αληθινού μάγκα και Ανατολίτη. 

Έτσι και μόνον έτσι κατέκτησε την οικουμένη κι εξασφάλισε την ξεχωριστή θέση του στην Ευρώπη –και μάλιστα χωρίς να το επιδιώξει– με χαρακτηριστική άνεση, σαν παιδί. Σαν Έλληνας. 
Πότε, επιτέλους, θα ακολουθήσουμε το παράδειγμά του οι Έλληνες; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θέση μας στον κόσμο και στην Ευρώπη προϋποθέτει συνείδηση ελληνική, δημιουργικό κάματο, λαχτάρα ελευθερίας και συνέπεια ζωής κι έργου. 

Ο Μάνος Χατζιδάκις –όπως και όλες οι κορυφαίες μορφές της ελληνικής τραγουδοποιίας τα τελευταία εκατό χρόνια– πέτυχε αυτό που δεν κατάφερε ακόμη ο πολιτικός μας βίος: σύνθεση Ανατολής και Δύσης αφενός και παράδοσης και νεωτερικότητας αφετέρου.

Μου λείπει φριχτά μέσα σ’ αυτήν την κρίση.

H μουσική παράσταση «Μάνος Χατζιδάκις… τώρα» (Ηρώδειο, 1/10) περιλαμβάνει 27 τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, επιλεγμένα και τραγουδισμένα από τον Διονύση Σαββόπουλο. Τα κείμενα και η ερμηνεία είναι του ίδιου. Παίζουν οι σολίστ Τάκης Φαραζής, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Γιάννης Αναστασάκης, Καλλίστρατος Δρακόπουλος, Θύμιος Παπαδόπουλος και η Βάσω Δημητρίου, η οποία έχει κάνει και τις ενορχηστρώσεις.

Συμμετέχουν η ορχήστρα νυκτών εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και το νεανικό και παιδικό τμήμα της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας. Διευθύνει η μαέστρος Φαίδρα Γιαννέλου. Διεύθυνση και προετοιμασία χορωδιών: Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.

πηγή: athinorama.gr