Η εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» κλείνει την καλοκαιρινή της περιοδεία με δέκα επιπλέον παραστάσεις στο κινηματοθέατρο Τριανόν με το κλασικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος», που παρουσιάζεται από την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.
Στην παράσταση ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και «μετατοπίζεται» σε όλα τα πρόσωπα του διηγήματος, με την συνδρομή της μουσικής και των ήχων του συνθέτη Λάμπρου Πηγούνη, που ερμηνεύονται ζωντανά.   

Στη σκηνή, οι θεατές παρακολουθούν τη συνομιλία της απαστράπτουσας γλώσσας του Παπαδιαμάντη με ζωντανή μουσική, ερμηνευμένη από τον μουσικοσυνθέτη Λάμπρο Πηγούνη. Το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια αλλιώτικη χρήση του πιάνου, συνάδει με όλη την ποικιλία, τη δύναμη και τον πλούτο της συγκλονιστικής γλώσσας του κλασικού διηγήματος.   

Μετά την επιτυχημένη περιοδεία του ανά την Ελλάδα και την παρουσίασή του στην Αθήνα, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», ο «Αμερικάνος» κάνει μια ακόμα στάση στο φιλόξενο κινηματοθέατρο Τριανόν στο κέντρο της Αθήνας. Με τη συνοδεία πιάνου και με τη δυνατότητα πραγματοποίησης της παράστασης υπό την ανοιχτή σκεπή, ο «Αμερικάνος» παίρνει σάρκα και οστά, με τον λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη να ακούγεται σήμερα πιο επίκαιρος παρά ποτέ. 

πηγή: monopoli.gr