Απεβίωσε πλήρης ημερών, σε ηλικία 95 ετών, ο ηθοποιός Χέρμπερτ Λομ. Ο Λομ, έγινε ευρύτερα γνωστός από το ρόλο του αρχιεπιθεωρητή της αστυνομίας Τσαρλς Ντρέιφους και προϊσταμένου του επιθεωρητή Ζακ Κλουζό (Πίτερ Σέλερς) στις ταινίες Ροζ Πάνθηρας.
Παιδί μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας της Πράγας, ο γεννηθείς το 1917 στην Τσεχία μετέτρεψε το περίπλοκο όνομά του (Τσάρλς Άντζελο Κουτσάτσεβιτς ζε Σλουντερπατσέρου) στο σύντομο και πολύ πιο εύηχο Λομ, και έπαιξε σε μερικές τοπικές ταινίες προτού μεταναστεύσει στη Βρετανία πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκεί εγκαταστάθηκε και έκανε μια μακρά σταδιοδρομία ως ηθοποιός. Στις περισσότερες από 100 ταινίες, στις οποίες έπαιξε, υποδύθηκε πολλούς κακούς, περισσότερους από αυτούς που αναλογούν στη σταδιοδρομία ενός ηθοποιού.

Ο Λομ υποδύθηκε δύο φορές τον Ναπολέοντα, τη μία από τις δύο στην ταινία του 1956 «Πόλεμος και Ειρήνη» στο πλάι του Χένρι Φόντα και της Όντρεϊ Χέπμπορν. Επίσης υποδύθηκε τον Βασιλιά του Σιάμ το 1953 στην πρώτη θεατρική παραγωγή στο Λονδίνο του μιούζικαλ «Ο Βασιλιάς κι Εγώ».

Δύο χρόνια αργότερα συνεργάστηκε με τον Σέλερς στην μαύρη κωμωδία «Η Συμμορία των Πέντε» (The Ladykillers) και στη συνέχεια οι δύο ηθοποιοί συνεργάστηκαν και πάλι τη δεκαετία του 1960 και του 1970 στις ταινίες του «Ροζ Πάνθηρα».
Ο ηθοποιός είχε δυο γιους, μια κόρη και επτά εγγόνια.