Εκθεση φωτογραφίας ενός διάσημου φιλέλληνα Αμερικανού, παντρεμένου με Ελληνίδα, που μοιράζεται τον χρόνο του μεταξύ Αμερικής, Γαλλίας και Ελλάδας και πιστεύει ότι «οι απολύτως πετυχημένες φωτογραφίες αντιπροσωπεύουν μια μορφή ποίησης», ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, στα Παλαιά Ανάκτορα της πόλης του νησιού.
 

«Οπως ένα σύντομο ποίημα μπορεί να γεννήσει μια ζωηρή διέγερση του συναισθήματος, έτσι ακριβώς μπορεί και μια φωτογραφία», πιστεύει ο γεννημένος το 1934 φωτογράφος Robert McCabe, έκθεση φωτογραφίας του οποίου, με θέμα την Ελλάδα και την Κίνα στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο από τις 26 Οκτωβρίου έως και το επόμενο Πάσχα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να την επισκεφθούν και πολλοί επισκέπτες του νησιού. Ο ίδιος την περίοδο 1954-1965 είχε φωτογραφίσει την ηπειρωτική και νησιωτική «Ελλάδα της αθωότητας», για λογαριασμό, μερικές φορές, του National Geographic.

Επισκέπτης το περασμένο καλοκαίρι της Κέρκυρας, για την έκθεση έργων ζωγραφικής του Aγγλου καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Edward Lear, ο Robert McCabe έχει στο ενεργητικό του βιβλία που έγιναν μπεστ-σέλερ στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων για την Ελλάδα, την Κούβα και την Ανταρκτική. Φωτογραφικές συλλογές του έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα μας, εδώ και χρόνια, από τις εκδόσεις Πατάκη.

Οι ελληνικές συλλογές του το 1955 είχαν αποτελέσει αντικείμενο τηλεοπτικής παραγωγής στις ΗΠΑ, ενώ μέρος τους παρουσιάστηκε το 1979 στη γκαλερί Olympia Gallery στη Νέα Υόρκη, το 2008 στη γκαλερί Sit Down στο Παρίσι και σε ενδιάμεσα χρόνια σε εκθέσεις σε ελληνικές πόλεις. Το πιο διαδεδομένο βιβλίο του στις ΗΠΑ κυκλοφορεί με τον τίτλο «Greece: Images of an Enchanted Land, 1954-1965».