Ένα μυθιστόρημα τόσο εμβληματικό όσο εκείνο του Βίκτορος Ουγκώ, «Οι Άθλιοι», είναι φυσικό να ενδιαφέρει το σινεμά. Το 1998 είδαμε την εκδοχή του Μπιλ Όγκουστ με τους Λίαμ Νίσον και Τζέφρι Ρας. 
Φέτος ο σκηνοθέτης της οσκαρικής ταινίας «Ο Λόγος του Βασιλιά» ετοιμάζει τη δική του εκδοχή, στην οποία θα κονταροχτυπηθούν οι Χιού Τζάκμαν και Ράσελ Κρόου (στους ρόλους του Γιάννη Αγιάννη και Ιαβέρη, αντίστοιχα). 

Ωστόσο, ο Τομ Χούπερ δεν μεταφέρει το μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη, αλλά το θεατρικό μιούζικαλ «Οι Άθλιοι», το οποίο έχει βασιστεί στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτορος Ουγκώ.  

Η ταινία επικεντρώνεται στις προσπάθειες του πρωταγωνιστή Γιάννη Αγιάννη (Χιού Τζάκμαν), ενός πρώην καταδίκου, ο οποίος προσπαθεί να επανεντάξει τον εαυτό του στην κοινωνία.   

Το καστ συμπληρώνουν η Αν Χάθαγουεϊ στο ρόλο της Φαντίνα, ο Ράσελ Κρόου σε εκείνον του Ιαβέρη κι η Αμάντα Σέιφριντ του «Mamma Mia!» στο ρόλο της Κοζέτ.   

Στους ρόλους των κακών Θεναρδιέρων βρίσκουμε την Έλενα Μπόναμ Κάρτερ και τον Σάσα Μπάρον Κοέν, ενώ πολλοί ηθοποιοί από την επιτυχημένη θεατρική παράσταση συμπληρώνουν το καστ.   

Στόχος της ταινίας είναι να εξετάσει τη φύση του καλού και του κακού και το νόμο σε μία ιστορία που ασχολείται με την ιστορία της Γαλλίας, την πολιτική, την ηθική φιλοσοφία, το νόμο, τη θρησκεία και τη φύση του έρωτα και της οικογενειακής αγάπης.  

Η ταινία θα προβληθεί στις αίθουσες από τις 3 Ιανουαρίου 2013.