Πώς είναι να ζει κάποιος στο πιο κρύο, το πιο άγριο και πιο απομακρυσμένο μέρος της γης; Πώς επηρεάζουν οι θερμοκρασίες του εδάφους την ανθρώπινη συμπεριφορά; Και τι μπορείς να κάνεις για να επιζήσεις σε αυτή την «κατεψυγμένη» και βυθισμένη στο σκοτάδι επί μήνες έρημο;
Από τις 20/10 η διαδραστική έκθεση «Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική» ρίχνει κατακόρυφα τη θερμοκρασία στον «Ελληνικό Κόσμο» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και μας προσκαλεί να νιώσουμε την εμπειρία των... -20? C σε ένα δωμάτιο κατάψυξης, να οδηγήσουμε ένα όχημα χιονιού και να κάνουμε… βουτιά στην παγωμένη θάλασσα!

Σχεδιασμένη για οικογένειες, η έκθεση έρχεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, αφού συγκέντρωσε τα βλέμματα περισσότερων από μισό εκατομμύριο θεατές στη Βρετανία και στην τουρνέ της σε Ισπανία και Τουρκία. Οι ενότητές της επιχειρούν να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει την καθημερινή ζωή στην Ανταρκτική (ζώα, σκελετούς και φυτά, απολιθώματα, χάρτες και επιστημονικά εργαλεία) και να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις σε ειδικά μικροπεριβάλλοντα.

Άλλωστε αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής και ήταν μέρος των δράσεων με τις οποίες συμμετείχε το Ηνωμένο Βασίλειο στο Διεθνές Πολικό Έτος (2007-2008). Η εμπειρία… υπό το μηδέν θα ολοκληρώνεται στο θέατρο εικονικής πραγματικότητας, όπου θα προβάλλεται η ταινία θόλου «Παγωμένοι κόσμοι», ένα φιλμ που αναδεικνύει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ πάγου, νερού και ζωής αποκαλύπτοντας το υπόστρωμα της περιοχής και εξετάζοντας τα οικοσυστήματά της.
 

πηγή: athinorama.gr