Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ισπανίας, θα ερμηνεύσει συνθέσεις εμπνευσμένες από τον διασημότερο ήρωα της ισπανικής γραμματείας.

Υπερασπιστής των φτωχών και των αδύναμων, ιδεαλιστής και οραματιστής ενός κόσμου δικαιοσύνης και ευτυχίας, ο Δον Κιχώτης του Μιγκέλ Θερβάντες είναι ένας ήρωας που μοιάζει να μην έχει θέση στο γκρίζο 2012.

Και όμως, εκείνος επιμένει να μοιράζεται τα όνειρά του με όλους, ακόμα και αν αυτά τα όνειρα ανήκουν αδιαμφισβήτητα στη σφαίρα της φαντασίας και του απραγματοποίητου. Τα επενδύει, λοιπόν, με μουσική για να τα κάνει πιο θελκτικά και μας καλεί στη γιορτή: την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ισπανίας  θα ερμηνεύσει συνθέσεις εμπνευσμένες από τον διασημότερο ήρωα της ισπανικής γραμματείας.

Το πρώτο μέρος της βραδιάς θα ανοίξει με την «Ισπανική Ραψωδία» του Μωρίς Ραβέλ. Θα ακολουθήσουν τα «Τραγούδια του Δον Κιχώτη» του Ζακ Ιμπέρ καθώς και «Ο Δον Κιχώτης στη Δουλτσινέα» του Ραβέλ, δύο κύκλοι τραγουδιών που είχαν γραφτεί με την προοπτική να χρησιμοποιηθούν στην ταινία περίφημη ταινία του Γκέοργκ Πάμπστ «Περιπέτειες του Δον Κιχώτη», παραγωγής 1933. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον  «Δον Κιχώτη», έργο 35, του Ρίχαρντ Στράους, «το οποίο θεωρείται μακράν η  σημαντικότερη και πιο δημοφιλής μουσική αποτύπωση του εμβληματικού λογοτεχνικού ήρωα του Θερβάντες».

Η σύνθεση είναι στην πραγματικότητας ένα θαυμάσιο κοντσέρτο για βιολοντσέλο, καθώς ο Στράους επέλεξε αυτό το όργανο για να αποδώσει τον χαρακτήρα του Δον Κιχώτη, ενώ με η βιόλα απέδωσε τον... κωμικών αποχρώσεων  ιπποκόμο του, Σάντσο Πάντσα. Ως σολίστες συμπράττουν ο Γιάννης Τσιτσελίκης, στο βιολοντσέλο και ο Πάρις Αναστασιάδης στη βιόλα. Θα εμφανιστεί, επίσης, ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Μουσική διεύθυνση Χάιμε Μαρτίν.

Info

11 Οκτωβρίου 2012
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη , Αθήνα
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Ώρα: 20.30. Τιμές εισιτηρίων 25, 20, 15, 10 και 5 ευρώ.