Μία αναδρομή στην καλλιτεχνική πορεία του ζωγράφου πραγματοποιείται στην έκθεση του Μουσείου Φρυσίρα.

Πεισματικά ανθρωποκεντρική, η ζωγραφική του Θανάση Μακρή εστιάζει στο πορτρέτο και την φιγούρα των προσώπων. Αποτυπώνοντας στα κάδρα του άλλοτε γνωστά πρόσωπα ή φίλους του και άλλοτε αγνώστους του που τον παρακίνησαν να τους ζωγραφίσει η στάση και η προσωπικότητά τους, τα πορτρέτα του Θανάση Μακρή αποκόβουν τα πρόσωπα από το περιβάλλον τους για να τα τοποθετήσουν σε έναν άδειο χώρο.

Εκεί οι μορφές αναδεικνύονται πιο καθαρά, οι φιγούρες αναπνέουν και παίρνουν την τελική θέση τους στον χώρο και τον χρόνο. Μία μεγάλη αναδρομική έκθεση, αφιερωμένη στην τέχνη του ζωγράφου Θανάση Μακρή παρουσιάζει το Μουσείο Φρυσίρας. Εκεί, 150 έργα του ζωγράφου πραγματοποιούν ένα ταξίδι μέσα στα 35 περίπου χρόνια καλλιτεχνικής πορείας που έχει διανύσει ο Θανάσης Μακρής στον κόσμο της μορφής και των χρωμάτων.

Από μία γυναικεία φιγούρα που δημιούργησε ακόμα ως φοιτητής το ’76 στο εργαστήρι του Μόραλη στην ΑΣΚΤ, διαφορετικές θεματικές με γυμνά και τοπία, πορτρέτα, σκηνές της καθημερινής ζωής και σχέδια μέχρι τα έργα των τελευταίων πέντε χρόνων, που καλύπτουν και το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης, ενώ μερικά από αυτά τα βλέπουμε για πρώτη φορά. Στις δημιουργίες των τριών τελευταίων χρόνων, μάλιστα, βλέπουμε έργα με τοπία, καθώς και τα όρθια πορτρέτα που έχει εκτελέσει ο καλλιτέχνης σε στενόμακρα τελάρα.

Οι φιγούρες και τα πρόσωπα του τρεμοπαίζουν μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης, η αναγνωρισιμότητα των προσώπων περνάει μέσα από την ιδιοσυγκρασιακή πινελιά του ζωγράφου. Ανάμεσά τους αναγνωρίζουμε τον Ψαραντώνη, τους Χαΐνηδες, τη Μαρίζα Κωχ, τη Ζυράννα Ζατέλη και τον Λάκη Παπαστάθη, στενό φίλος του ζωγράφου ο οποίος υπογράφει και το εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου.

Info

03 Οκτωβρίου 2012 έως 13 Ιανουαρίου 2013. Μουσείο Φρυσίρας, Μονής Αστερίου 3 & 7, Πλάκα, 210 3234678. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Παρασκευή: 10.00- 17.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.00- 17.00. Δευτέρα και Τρίτη: κλειστά. Είσοδος: 6 ευρώ, 3 ευρώ (μειωμένο- άνω των 65 ετών, φοιτητές, μέλη Εικαστικού Επιμελητηρίου), δωρεάν (φοιτητές Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών, μέλη ICOM, ICA, άτομα με ειδικές ανάγκες).

πηγή: tospirto.net