Με αφορμή τους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού 2/ Στίχος, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση προσκαλεί σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Η επίδραση των ελλήνων ποιητών στους έλληνες στιχουργούς».
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ., στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων με εισηγητή τον ποιητή Γιώργο Μπλάνα.

Πρόκειται για την πρώτη συζήτηση της νέας καλλιτεχνικής περιόδου, που εντάσσεται στον κύκλο «Το ελληνικό τραγούδι». Οι ανοιχτές συζητήσεις για το ελληνικό τραγούδι στη Στέγη άρχισαν τον Νοέμβριο του 2011 με αφορμή τους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού/1 Σύνθεση.

Οι εφετινοί Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού θα διεξαχθούν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στις 14 και στις 15 Δεκεμβρίου, εστιάζοντας, στη δεύτερη χρονιά της διοργάνωσής τους, στη δημιουργία του στίχου. Σκοπός των Αγώνων, που διοργανώνει το Ελληνικό Σχέδιο, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, είναι η ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού και η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Στη συζήτηση της Τετάρτης, τη σχέση του ελληνικού τραγουδιού με την ποίηση, μέσα από δάνεια, μελοποιήσεις και διασκευές, θα αναδείξει ο ποιητής και μεταφραστής Γιώργος Μπλάνας. Εμφανίστηκε στα γράμματα με ποιήματά του στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Πρώτο του ποιητικό βιβλίο ήταν «Η Ζωή Κολυμπά σαν Φάλαινα Ανύποπτη πριν τη Σφαγή» (1987). Η τελευταία του ποιητική συλλογή, τα Στασιωτικά 1-50 (2011) τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω».

πηγή: tovima