Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει την έκθεση «Kris, μια εικαστική δοκιμή πάνω στην έννοια της κρίσης» με έναυσμα την ελληνική οικονομική κρίση των τελευταίων τριών χρόνων. Η έκθεση αρχίζει στις 31 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου 2013.
Πώς βλέπουν οι Σουηδοί την Ελλάδα της κρίσης;
Η έκθεση φιλοδοξεί να συμβάλει σε μια συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και καιρό όχι μόνο για τους λόγους του ξεσπάσματος της κρίσης αυτής αλλά και για τον ρόλο που η έννοια του πολιτικού παίζει στην αντιμετώπιση της.
Η πρόσκληση σε τέσσερις Σουηδούς καλλιτέχνες να αποτυπώσουν τις εντυπώσεις τους από την ελληνική πραγματικότητα γίνεται ταυτόχρονα αφορμή για να διερευνηθούν τα όρια που έχουν θέσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο της Ευρώπης.

Η κρίση αποτελεί την ένδειξη αν όχι την κορύφωση μιας απουσίας, το αναπόφευκτο μιας απόσυρσης. Η έκθεση αποπειράται να διερευνήσει τις προϋποθέσεις αυτής της απουσίας.

Η μοναδική Ελληνίδα που συμμετέχει στην έκθεση, η Λουκία Αλαβάνου, η οποία κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ το 2007 και ζει μεταξύ Αθηνών και Λονδίνου αναφέρει στην εφημερίδα «Το Bήμα»: «Η Αθήνα έχει ένα μεγάλο εικαστικό ενδιαφέρον αυτή τη χρονική στιγμή. Η πολιτική κατάσταση της χώρας και οι εικόνες που βλέπει κανείς στην πόλη θυμίζουν το Βερολίνο αμέσως μετά την πτώση του τείχους. Η στιγμή είναι σημαντική για να πραγματοποιούνται τέτοιες πρωτοβουλίες όπως της πρόσκλησης ξένων καλλιτεχνών και της ανταλλαγής καλλιτεχνικών ιδεών και απόψεων. Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα δεν είναι εξοικειωμένη με το θεσμό του residency όπως λέγεται. Κρίμα γιατί ακόμα και χώρες που δεν είναι στην Ευρώπη, όπως το Κάιρο, έχουν παράδοση σ” αυτές τις πρακτικές».

 Η έκθεση αποτελείται από δύο ξεχωριστές συζητήσεις, η μία με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 (ώρα 18:00) και η άλλη με προσκεκλημένους τον Άρη Φιορέτο, συγγραφέα και καθηγητή Θεωρίας της Αισθητικής και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Σεντερτέρν στην Στοκχόλμη και την Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, συγγραφέα και καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013 (ώρα 18:00).

«KRIS – Μια εικαστική δοκιμή πάνω στην έννοια της κρίσης»
31.01 – 28.02. 2013
Χώρος: Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Μητσαίων 9, Μακρυγιάννη
Τηλ: 210 92 32 102: swedinst@sia.gr http://www.sia.gr